Velikonoční roláda s liškami

 

Ingredience:

1,5kg plece ze selete

Vejce, houska, hrst lišek

2lžíce smetany, hrst listového špenátu, hrst petrželky

2 stroužky česneku, muškatový květ, sůl, pepř

 

Postup:

Maso rozprostřeme kůží dolů a zlehka osolíme. Na kostičky nakrájíme housku, nasekané listy špenátu, nasekané lišky, prolisovaný česnek, nasekanou petrželku a to vše spojíme vejci rozšlehanými se smetanou. Vytvoříme nádivku kterou osolíme, opepříme a ochutíme m.květem. Nádivku naneseme na maso, které srolujeme a ovážeme provázkem. Osolíme po povrchu a dáme do pekáčku. Pečeme zprvu při 200st., pak podlijeme a dalších 50minut teplotu snížíme. Vychladlé zbavíme provázku a krájíme na plátky.

Ingredience:

Kachna

Sůl, kmín

400g kysaného zelí

Cibule, lžíce sádla

50g slaniny, lžíce hladké mouky

2dcl vody, cukr

 

Na noky ke kachně: 4vařené brambory, 1 vejce, 4lžíce polohrubé mouky, 2lžíce krupice, sůl

 

Postup:

Kachnu osolíme, okmínujeme a dáme do pekáče, který přiklopíme. Necháme ji přes noc v lednici. Obrátíme ji tak, aby ležela na břiše a opět přiklopíme. Dáme ji do trouby vyhřáté na 130st. A pečeme 3,5hodiny. Kachnu obrátíme, pekáč je stále přiklopený. Na sádle orestujeme cibuli a slaninu. Přidáme kmín a mouku a promícháme. Po cca minutě podlijeme vodou. Do takto připravení jišky dáme zelí a dusíme 15 minut. Hotové zelí osolíme a přisladíme.

 

Noky: brambory nastrouháme a přidáme ostatní ingredience a vypracujeme těsto ze kterého utvoříme váleček. Ten nakrájíme na 1cm široké kousky, které házíme do vroucí, osolené vody. Vaříme dokud noky nevyplavou na povrch. Potom je scedíme ze zelím. Kachna se peče velmi pomalu.