Aha! Moje vysněná Evropa? Já bych řekl, že sny se stávají realitou povětšinou jen ve spánku. Splnil jsem si svůj sen. Koupil jsem si nové srdce. Jak můžeme Evropě vyměnit srdce? Jak si můžu splnit svůj sen? Jen s vaší pomocí. Jedna kapka v moři nic neznamená, ale když se protrhne přehrada, je to právě ta jedna jediná kapka, která zvýšila již tak nesnesitelný tlak a hráz se provalila. Takže začněme nazývat věci pravými jmény: Naše Evropa.

Naše Evropa je. Tak to mu je i s Evropskou unií. A to je dobře, protože mezi členskými státy se utvořilo pouto. Pouto společenské a politické. Jsme vyspělými státy, ale lidskost o pár let zaostala. Ve kterém členské zemi EU by mladí lidé chtěli žít? Svoboda je pro všechny důležitá. Takže mladí lidé by chtěli žít ve svobodné zemi a myslím si, že když budu mluvit i za jiné věkové kategorie, nebudu se mýlit.

Ale nyní je na místě otázka, co vlastně svoboda je. Demokracie je svobodou? Svobodné rozhodování je, že naše vydělané peníze putují do státní truhlice, ale cestou se ztratí a přerostou dokonce ve dluh? Svobodně přikyvujeme, protože náš úděl je kývat i na věci, se kterými nesouhlasíme? Nechci plakat nad rozlitým mlíkem, jen chci žít ve Svobodné České republice a být součástí Naší Svobodné Evropy. No a co tomu říkají doma? "Já chci bejt taky svobodnej občan Evropan, to přeci nejde. Nebuď blbej!" No? Nikdy by mi tohle doma nikdo neřekl. Svobodu se nelze koupit. Potřebujeme vyměnit i "duši" Evropy, protože jedině duše je ikonou svobody.

Jaké možnosti skýtá mladým lidem unijní politika? Tohle je jedna ze světlých stránek. Protože možností je nám nabízeno tolik, že ani nevíme, která je možná nebo spíše realizovatelná a která není. Jak změnit politiku? Když staré české přísloví říká „Poctivého nepálí.", tak jsou pro národ špatným vzorem lidé, kteří by ruku do ohně nestrčili ani za nic, kteří raději přiloží, aby se spálili jiní. Od Evropské unie očekávám možnost dobrého života, na kterém se z větší části budu muset samozřejmě zapojit sám, ale k tomu jsou potřeba podmínky tuto možnost připouštějící.

A na závěr si položíme ještě otázku: Co je to vlastně dobrý život? Úsek našeho bytí na Zemi od našeho narození až po smrt? Čekání na zázrak, že přijdou lepší časy? Že nám dá někdo práci? Že najdeme obálku s penězi? A že nám někdo podá ruku, když budeme klesat do bažin? Je to skutečně dobrý život? Ano?! Tak to už nemá smysl, abyste dál četli, protože jste u konce a smysl předchozích řádků vám zřejmě unikl. Běžte raději do supermarketu, štěstí má velké výprodeje a jako dárek dostanete slepeckou hůl zdarma!

Jste tu ještě? Jsme tu ještě? Budete tu ještě? Budeme tu ještě…

Jsme srdcem Evropy. Když se srdce zastaví, člověk zemře. Jsme srdcem Evropy a měli bychom odvrátit infarkt, který se nezadržitelně blíží. Když se zničí duše, člověk se pomate. Jsme duší Evropy a měli bychom přivést Naši duši zpět na správnou cestu. My jsme srdcem i duší Naší Evropy!

Vladimír Janeba, téma Moje Evropa