Pro mě je asi nejdůležitější příliš vysoká ochota prezidenta Zemana pro přijetí eura (možná, že za 10 deset let budeme jen se slzami v očích vzpomínat na české koruny). Neznám nikoho, kdo by souhlasil se zrušením koruny české. Vždyť je to jedna z mála pozůstalostí, co nám z historie zbyla, a my ji chceme jen tak zrušit kvůli politickému trendu "Kdo nemá euro, z kola ven"? No tak občané, tohle přeci stojí za vzpouru. A hlavně si zase neříkejte, že jste spokojen! a že je vám dobře. Příjemně asi nemůže být ani europoslanci, na kterého možná klademe moc velké nároky. Samozřejmě musíme brát na vědomí to, že žádná velká změna se neudala ze dne na den. Přemýšlejte, jakou moc má europoslanec. Uvědomujete si, co on zmůže? Jeho možnosti jsou velké, proto on by měl být ten, kdo začne řešit problém a on by měl být určtě ten, na koho se s problémem obrátíme.

Proto vás žádám europoslanci, ať vězíte kdekoli, nebojte se vystoupit z davu a nesouhlasit. Jsme Česká republika, která má svůj vlastní názor a nemá potřebu se schovávat za veiké mocenské země jen kvůli tomu, abychom byli stále ta malá zemička; která vždy přikývne. Alespoň na mě to tak působí. Vysvětluji si to tím, že v naší zemi není nikdo, kdo by ji vystihoval a skvěle reprezentoval. Jediní dva, kteří jsou pro mě vyslanci (tehdy) Československé republiky byli Tomáš Garrigue Masaryk a Václav Havel. To oni byli schopní pro náš národ riskovat a zajistili nám tak přesně to, oč jsme žádali.

Voliči očekávají, že europoslanec získá pro jejich stát co největší dotace z evropských fondů a ještě nějaké výhody. Očekávají, že se europoslanec aktivně zapojí do práce v evropském parlamentu a bude reprezentovat náš stát. Kdybych byla zvolena do evropského parlamentu, snažila bych se získat pro Českou republiku co nejvíce dotací pro zemědělství, školství, kulturu další oblasti.

Anna Navrátilová, SOU Domažlice, téma: V kůži europoslance