Sever Evropy zde zastupuje Finsko, země, o které mnozí z nás moc nevědí.

Finové o naší zemi nikdy neslyšeli nic špatného, rádi k nám jezdí na dovolenou a většinou tu znají i pár Čechů, se kterými se přátelí a rozumí si s nimi. Život ve Finsku a Česku je srovnatelný a z těchto tří zemí, které jsem si vybrala, je, co se týče financí, sociální úrovně života a podobných aspektů, nejvíce podobný českému lifestylu.

Mladí Finové navštěvují kino pravidelně jednou do měsíce, když někdo do kina nechodí, není to kvůli financím, nýbrž kvůli tomu, že ho to nezajímá nebo nebaví.

Finové jsou velmi otevření novinkám v oblasti nakupování oblečení, rádi si vše objednají z pohodlí domova přes internet, což neznamená, že by zanevřeli na kamenné obchody, jen si zkrátka vždy vybírají to, co je pro ně výhodnější.

Oblíbená literatura ve Finsku je detektivního charakteru, velkou oblibu zde ale má i žánr fantasy.

Z našich "sousedů" jsem vybrala zemi, kterou máme dá se říci za kopcem, zemi, do které my Češi jezdíme velmi často, Polsko.

Poláci si o naší zemi povětšinou myslí, že máme vyspělejší ekonomiku a lepší životní úroveň, zároveň nás berou jako přátelský a bezkonfliktní národ. Lze tedy říci, že sousedské vztahy jsou dobré, Poláci k nám rádi jezdí na výlety, mají nás rádi jako zemi.

V Polsku jsou poměrně velké rozdíly, co se týče movitosti různých rodin. Mladí Poláci navštěvují kino průměrně 2x do měsíce, s tím, že někteří tam chodí třeba každý týden a někteří vůbec, oblečení nakupují hlavně ve vetších obchodech, jako je New Yorker, někteří vyhledávají značky, jako jsou Tommy Hilfinger nebo Lacoste a někdo nakupuje v second handech. V tomto ohledu bych tedy řekla, že teenageři si zde žijí velmi podobně jako u nás.

A co čtou Poláci? Zde je to velmi diferenciální podle věku, pohlaví i zájmů, nedá se tedy určit jednotný žánr, nejvíce se ale objevovalo fantasy, zejméne J.R.Tolkien.

Z vysluněných zemí Jižní Evropy jsem vybrala také zemi, o které se moc nemluví, Portugalsko.

V porovnání s Polskem a Finskem je tato země na trochu horší sociální i hospodářské úrovni, což mi potvrdila většina Portugalců, kteří zároveň psali, že v České republice vidí jednu ze sociálně nejvyspělejších zemí Evropské unie, v tomto názoru se všichni opravdu shodli. 

Největší rozdíly se mi naskytly při porovnávání toho, jak často se v této zemi navštěvuje kino. Někdo nechodí do kina vůbec, jelikož je to pro něj moc drahé a někdo chodí do kina jednou za 2 měsíce.

A vlastně co se týče nakupování nového oblečení, je to tu také velmi rozdílné, zatímco někdo si koupí vyloženě to, co se mu líbí a neřeší, kde to koupí a za kolik, jiní Portugalci nemají moc peněz na nakupovaní ve větších obchodech a většinou oblečení dostávají i od známých po starších členech rodiny.

V Portugalsku u kluků "letí" zejména knihy o fotbale a komixy, dívky preferují biografie nebo knihy o cestování.

Když to tedy shrnu, v očích ostatních Evropanů jsme země vyspělá s bohatou kulturou a historií, Češi jsou milí a komunikativní lidé, kteří se nebojí ničeho nového.

Já si osobně si myslím, že v nějakých stránkách je tu co zlepšovat, ale nikdo nemůže být dokonalý. Po přečtení desítek názorů lidí z celé Evropy jsem docela ráda, že "mé doma" je v srdci Evropy.

Tereza Kráčmarová, Gymnázium a SOŠPg Nová Paka, téma: Evropané na facebooku