Především pro nás pro studenty je západní Evropa velkou výzvou. Díky Evropské unii lze studovat, zdokonalovat své znalosti bez většího omezení jako jsou například studentská víza, povolení k pobytu atd. Evropská unie je velkou výhodou díky propojení všech států a jejich otevřenosti pro cizí studenty. Studentům se naskytují široké možnosti k zahraničním stážím, poznávacím pobytům, vzdělávacím pobytům a získávání zahraniční praxe.

Dle mého názoru je pro studium v zahraničí nejpřívětivější zemí například Švýcarsko, Německo, Španělsko a Velká Británie. Pro studenty je zde i velmi známý projekt Erasmus. Erasmus je z mého pohledu velkým přínosem pro vzdělávání studentů a nabízí velké možnosti zahraničního studia a zaměstnání. Velmi populární jsou například jazykové pobyty, pro které Evropská unie dává ze svého studijního fondu dotace.

Pro mě, jako pro studenta, je Evropská unie dveřmi do světa možností vzdělávání s velkým potenciálem. Rodiče studentů tuto alternativu vnímají velmi pozitivně, díky zlepšování úrovně vzdělávání jejich dětí. Studenti po absolvování zahraničních vzdělávacích pobytů mají možnost širšího uplatnění nejen v České republice, ale i v celé Evropě.

Myslím si, že v ohledu vzdělávání má Evropská unie obrovský potenciál, z kterého může čerpat každý, kdo má chuť se vzdělávat a získávat nové zkušenosti.

Tomáš Kratochvíl, Václava Novotná, Hotelová škola Bohemia Chrudim, téma: Moje Evropa