V roce 1983 jsem úspěšně absolvoval střední školu a pokračoval na školu vysokou. Měl jsem to štěstí, že můj tehdejší spolužák byl dost chytrý na to, aby vypracoval diplomovou práci i za mě a tak se mi povedlo v roce 1987 odpromovat.

Od září roku 1988 jsem pracoval jako pomocná síla na stavbě. Vše se změnilo po revoluci, kdy se mi spolu s mým kamarádem podařilo díky machinacím s akciemi zbohatnout na privatizaci tehdejších státních podniků. V roce 2002 jsem se dostal jako kandidát za ČSSD do poslanecké sněmovny a začala moje kariéra ve vrcholné politice. V roce 2004 jsem byl dosazen na ministerstvo vnitra. To bylo zatím nejlepší období mého profesního života. I když jsem ekonomiku nikdy nestudoval, nikomu to nevadilo, protože matematiku jsem měl od první třídy a s čísly jsem uměl. Od roku 2008 se živím jako europoslanec.

Co se týče mých schopností, dorozumím se plynně aktivně i pasivně rusky, slušně česky, i když občas udělám pravopisnou chybu v úředních dokumentech. Pouze pasivně pak anglicky a německy. Práce s počítačem mi také nedělá problém, hrál jsem v poslanecké sněmovně hodiny a hodiny Solitaire, což mluví za vše.

Jsem velmi kamarádský, přátelé a známí si mě cení hlavně díky mé štědré povaze. Nic mi nedělá takovou radost, jako obdarovávat mé okolí dary ze státních peněz. Práce mi nečiní žádný problém, obzvláště, když nemusím nic dělat.
Mým cílem do budoucna je být pořád tak prospěšný společnosti a také vydělat dostatek peněz na novou jachtu.

V Praze, dne 8. 3. 2011.

Ing. Petr Novák
poslanec za ČSSD

Martin Holý, SPŠSE a VOŠ, Liberec, téma: V kůži europoslance