Dnešní Kubu má většina lidí spojenou se jménem Fidela Castra nebo Komunistickou stranou Kuby, která je zde jedinou povolenou politickou stranou.

Na ostrově žije asi jedenáct milionů obyvatel, z nichž největší část – 2,168 milionu obyvatel žije v hlavním městě Havaně.

Kuba je proslulá kubánským rumem, který slouží jako základ do typických míchaných nápojů - daiquirí, mojito, Cuba libre, apod. Typické kubánské jídlo je congrí (rýže s barevnými fazolemi), moros y cristianos (rýže s černými fazolemi).

Havana platí v současné době za pulzující hlavní město ostrova. Turisty přitahuje zejména Staré město, zapsané na listinu kulturního dědictví lidstva, s mnoha barokními i klasicistními stavbami a bohužel také chátrajícími, kdysi přepychovými šlechtickými paláci, vystavěnými ve zlatých časech, kdy byla Kuba největším exportérem třtinového cukru na světě.

V největší kubánské turistické letovisko Varadero se proměnila původně malá vesnička, jejíž obyvatelé se původně živili získáváním soli z mořské vody.

Na poloostrově nazývaném Hicacos o délce 19 kilometrů bylo postaveno více než třicet moderních hotelů, nabízejících nejlepší služby. Nejdelší a nejširší pláž ostrova Kuby o délce 12 kilometrů, s bělostným pískem a blankytně modrým mořem, je jednou z nejkrásnějších v karibské oblasti.

Turistické středisko Guardalavaca leží v severovýchodní části ostrova poblíž města Holguín. Nedaleko odtud, na místě označeném starobylým křížem, se poprvé vylodil Kryštof Kolumbus v „Novém světě“.

Dva kilometry odtud je další pláž Estero Ciego. Sousední ostrůvky Cayo Naranjo a Cayo Juta a možnost výletů na ostrov delfínů přispívají k prožití krásné dovolené.

Nezapomeňte, že Kuba je jednou z posledních světových bašt komunismu s tvrdou diktaturou. Turisté by si měli uvědomit, že pokud neumí španělsky, nevykročí z turistického letoviska a nepřekonají strach Kubánců mluvit na veřejnosti otevřeně, o životě na ostrově se nic nedozví.

Průměrný kubánský plat, asi 12 euro, je přibližná cena jednoho turistického oběda v Havaně.

Více se o životě na Kubě dozvíte například na www.clovekvtisni.cz v sekci Podpora lidských práv.