VYBERTE SI REGION

Lázeňský suvenýr

Existuje jen velmi málo výrobků, které by se po staletí vůbec neměnily, a přesto jejich odbyt stále stoupal. Jedním z nich jsou tradiční lázeňské oplatky.

31.5.2007
SDÍLEJ:

OplatkyFoto: www.lazenskeoplatky.cz

Když před přibližně dvěma sty lety začaly měšťanky z Mariánských Lázní péct podomácku jakési podivné oplatky a prodávat je hostům procházejícím se po lázeňských kolonádách. Nikdo by nevěřil, že jen o pár let později se z tohoto svérázného pečiva vyvine jeden z lázeňských symbolů a obchod století.

Hostie

Podle historiků získaly lázeňské oplatky svou jedinečnou podobu a recepturu původně pravděpodobně podle hostií. Ty se také pečou z nekvašeného těsta, jehož základem je mouka a voda, navíc ve formě v kleštích. Dokonce byl údajně na prvních lázeňských oplatcích svatý motiv.

V polovině devatenáctého století si pekař Karel Kašpar Reitenberger spočítal, že oplatky, které šly u lázeňských hostů velmi dobře na odbyt, by mohly představovat velmi výnosný obchod.

Zahájil jejich výrobu ve velkém. Už se nespokojil jen s pouhým prodejem z košíku, ale balil je po několika kusech do dárkových krabic a převazoval ozdobnou stuhou.

A obliba tohoto originálního suvenýru u lázeňských hostů stále stoupala. Pozadu samozřejmě nechtěli zůstat ani ostatní cukráři, takže se výroba rozšířila i do dalších lázní a k dalším výrobcům. Dokonce měl každý cukrář svou speciální formu, která do těsta vtiskla jeho vlastní znak, podpis a ornamenty. Speciální kleště, kterým se říkalo a říká „oplatečnice“jsou také polovinou úspěchu výrobců oplatek. Ani ty se v průběhu staletí příliš neměnily, jen se od konce sedmdesátých let zautomatizovaly.

Vnich se spékají pláty těsta s náplní a oplatky tak získávají nejen charakteristickou podobu, ale i chuť. Finální zapečení trvá asi dvě minuty. Původní oplatky se pekly ze směsi, jejíž základ tvořily mandle a cukr. Sypaly se pak směsí oříšků, vanilky, cukru i skořice. Základní recept využívá většina lázní i v současné době.

Čokoláda přišla později

Pokud máte ale raději čokoládové, tmavší oplatky, ještě před šedesáti lety, byste si na nich pochutnat nemohli.Ty jsou totiž relativně čerstvým vynálezem padesátých let dvacátého století. Lázeňské oplatky si za sto padesát let své oficiální existence získaly spoustu příznivců a obdivovatelů (miloval je například Freud, Neruda, Chopin nebo Kafka), ale nikdo z nich si doma nemůže upéci ani jejich napodobeninu.

Každé lázně mají totiž svůj recept a své zvláštní ingredience, které jsou však přísně tajné. Celý recept, který je střeženým tajemstvím, zná jen velmi málo osob. V současné době existuje mnoho variant náplní od klasické čokoládové a oříškové až po máslovou a citronovou.

Tvary však většinou zůstávají původní – kulaté a trojhránky. Jejich výrobci však stejně tvrdí, že nejlépe chutnají oplatky čerstvé a ještě teplé. Zajeďte je tedy ochutnat na některou z lázeňských kolonád, kterým zároveň slouží jako originální symbol.

31.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Aston Martin postaví 25 nových exemplářů modelu DB4 GT. Cena je astronomická

Britská automobilka Aston Martin se vrátí k výrobě vozu, jehož život byl původně vymezen lety 1959 až 1963. Příští rok totiž obnoví produkci slavného modelu DB4 GT, v plánu je stavba 25 kusů.

Loučení s tratí do Koutů: končí barevné motoráky i soukromník

Údolí Desné – Největší změna za devatenáctiletou historii nastala v noci ze soboty 10. na neděli 11. prosince na Železnici Desná. Osobní vlaky zde přestala provozovat soukromá firma, nahradily ji České dráhy.

Žloutenka stále řádí. Chybí vakcíny, hlásí nejen lékárny

Vyškov – Jde o agresivní infekci, člověka může zabít za pár hodin od prvních příznaků. Mnoho nakažených se i po vyléčení po celý život potýká s následky, jako jsou třeba amputace končetin nebo hluchota. K nejohroženějším patří děti. Přestože je možné se proti meningokokovi typu B očkovat, vakcíny chybí. Na Vyškovsku podle dětské lékařky Anežky Bahníkové z Vyškova už zhruba čtyři až pět měsíců.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies