Nizozemsko dnes ohlásilo, že se omikron potvrdil v této zemi ze vzorků odebraných už 19. a 23. listopadu. Nepřivezli jej cestující z JAR, jak se dosud předpokládalo. Také zpráva z Německa svědčí o tom, že omikron nemusí být importovaná varianta. V německém Lipsku se potvrdila nákaza omikronem u 39letého muže, který nebyl nikde v zahraničí ani nebyl v kontaktu s nikým, kdo cestoval.

Další země mezitím ohlašují své první případy omikronu, mezi nimi dnes Japonsko a Francie - v Japonsku se potvrdil u cestujícího z Namibie, v případě Francie je nakaženým 53letý muž z ostrova Réunion, který předtím cestoval do Mosambiku a JAR.

Zleva designovaný premiér Petr Fiala (ODS) a premiér v demisi Andrej Babiš (ANO)
Fiala a Babiš se spojili. Podpořili plán iniciativy Lékaři pomáhají Česku

Podle Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) se omikron potvrdil dosud v deseti zemích EU ve 42 případech a šest podezření se ještě ověřuje. Jde o lidi z mladší věkové skupiny s mírnými nebo vůbec žádnými symptomy. Šéfka ECDC Andrea Ammonová řekla, že odpověď na to, zda tato varianta umí obejít nabytou imunitu, se zjistí až po ukončení laboratorních testů za pár týdnů.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) je připravená schválit vakcíny účinné proti variantě omikron během tří až čtyř měsícům, bude-li to třeba. Zatím ale není jisté, zda bude úprava dosud používaných vakcín potřebná. Světová zdravotnická organizace však upozornila už v pondělí, že omikron představuje vysoké riziko.

Stále více zemí se snaží bránit šíření nové varianty cestovními omezeními. Japonsko zakázalo vstup cizincům, vstup cestujícím z deseti afrických států zakázala i Kambodža, která se cestujícím z ciziny otevřela teprve před dvěma týdny. Omezení vstupu pro některé cizince začne ve čtvrtek platit v Hongkongu.

Mobilní očkovací tým během vakcinace proti koronaviru - ilustrační foto.
Vojáci, lékaři i lidé nad 60. Povinné očkování ministerstvo navrhne od 1. března

Vlády nepřestávají klást důraz na význam vakcín i v nové situaci a tlačí na to, aby se lidé nechali očkovat. Rakousko, které zavádí od 1. února povinné očkování, zvažuje pokutovat odpírače až 7200 eury (téměř 185 tisíci korunami). Návrh příslušného zákona však ještě není hotový a rakouská vláda by ho měla předložit až příští týden.

Řecko zavede povinné očkování 

Povinné očkování pro lidi nad 60 let zavede také Řecko a od poloviny ledna bude za nedodržení vymáhat pokutu 100 eur (2500 korun). V Řecku je nyní v této skupině bez očkování 520 tisíc lidí.

Pro zrychlení očkování se dnes v ČR vyjádřili jmenovaný premiér Petr Fiala a odcházející premiér Andrej Babiš. Podpořili iniciativu Lékaři pomáhají Česku, která chce urychlit očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19. Za týden by tak mohlo být možné podat až milion třetích dávek.

Židenické důchodce naočkovali ve čtvrtek vakcínou Pfizer/BioNTech ve Vojenské nemocnici.
Vypjatá situace v nemocnici v Brně: za krize odjel šéf na hory, pracovníci zuří

Eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidesová klade důraz na širší testování a sekvenování, které umožní zachytit variantu omikron. Komisařka výzvou obeslala ministry zdravotnictví EU. ECDC řadí k sedmi zemím, jež nedostatečně zjišťují varianty koronaviru, i ČR. Další jsou Finsko, Řecko, Slovinsko, Kypr, Litva a Irsko.

Značné potíže má kvůli stoupajícímu počtu hospitalizovaných Slovensko, kde je kvůli covidu-19 v nemocnicích 3444 lidí. Přitom už minulý týden tamní ministerstvo zdravotnictví upozornilo, že po překročení hranice 3200 covidových pacientů v nemocnicích bude země na prahu humanitární katastrofy.

Pro vládu příznivé rozhodnutí dnes učinil německý ústavní soud, když zamítl stížnosti na už neaktivní nouzovou brzdu používanou pro zvládnutí šíření koronaviru. Její součástí byly zákazy nočního vycházení, nucené omezení kontaktů a uzavírky škol. Soud dospěl k závěru, že šlo sice o zásah do osobních práv, ale převládl přínos pro ochranu veřejnosti a udržení funkčností zdravotnictví.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová
Hlavní hygienička Svrčinová měla pozitivní test na covid. Pracovat bude z domova

Naopak problémy má americká administrativa. Americký federální soud v pondělí zablokoval její nařízení o povinném očkování zaměstnanců zdravotnických zařízení, která dostávají peníze z vládních programů veřejného zdravotního pojištění. Pozastavení se týká deseti států ovládaných republikány, které nařízení společně napadly.