Dostupných materiálů je na trhu hned několik. Abychom zvolili ten správný, musíme zvážit jeho estetické i funkční vlastnosti. Tím vůbec nejlepším postupem je uvědomit si, kde dveře budou. Každá místnost má své limity a s těmi je třeba počítat. Do frekventovanějších a náročnějších prostor nebo třeba dětských pokojů volíme odolnější řešení. V kuchyních nebo obývacích pokojích si můžeme dovolit upřednostnit designové záležitosti.

Stále oblíbenějším povrchem je znovu dýha, která vyniká nejen svým nenapodobitelným vzhledem, ale také vysokou odolností vůči negativním vlivům i mechanickému poškození. Dýha se vyrábí krájením nebo loupáním tenkých plátů kmenů stromů, odolnost podpoří několik vrstev vysoce tvrdého povrchového laku. Díky tomu je tak vhodná do jakékoliv místnosti. Zároveň se její estetické vlastnosti skvělé hodí k oblíbené podlaze z masivu.

Do náročnějších místností, jako jsou dětské pokoje či pracovny, se ideálem stává laminát v provedení CPL či HPL. Tyto povrchy na bázi tvrzeného laminátu s úspěchem obstojí jak v domácnosti s malými dětmi či domácími mazlíčky, tak i ve veřejných objektech. Jsou odolné jak proti mechanickému poškození, tak i proti běžně používaným čisticím a dezinfekčním prostředkům, proto se snadno udržují.

Pro milovníky opravdu nadčasových interiérů jsou na trhu k dostání celoskleněné dveře. Nikdo se nemusí bát, že by se rozbily. Jsou totiž vyrobeny z bezpečnostního kaleného skla, které vyniká vysokou pevností a snadnou údržbou. Kalené sklo je velmi pevné a téměř nerozbitné. Pokud by přeci jen došlo k rozbití (například cíleným prudkým nárazem kovovým předmětem na roh, nikoliv například nárazem nebo pádem dítěte), kalené sklo se rozpadne na malé tupé úlomky.

To, co je uvnitř

Při výběru konkrétního modelu dveří padne jistě otázka také na výplň dveří. Seznamte se s jednotlivými odbornými termíny.

Voština je tvořená ze speciálně tvrzeného papíru poskládaného do tvaru včelích pláství. Tyto dveře jsou určeny spíše pro nízké namáhání.

Odlehčená DTD deska je nejčastěji používanou výplní dveří, má potřebnou tuhost i pevnost pro interiérové dveře.

Plná DTD deska (dřevotřísková deska) zaručuje odolnost proti proražení, je pevná a stabilní, používá se u dveří se speciálními vlastnostmi.

Rámová konstrukce je tvořená masivními nosnými vlysy kombinovanými s masivní či skleněnou výplní.

Vlysová konstrukce je tvořená jednotlivými vlysy, samostatnými nebo spojenými v částečný rám až po uzavřený rám. Výplň dveří je nosná.

Masivní výplň je tvořená deskou z masivního dřeva.