Původně zanedbaná půda dokázala naplno rozvinout svůj potenciál, a to díky odhodlání a vytrvalosti investorů, manželů Tyčiakových. „Inspirací pro rekonstrukci byla myšlenka vytvořit špičkové bydlení přímo v centru Košic. V té době jsem ještě netušil, zda budou byty sloužit nám, nebo nájemníkům,“ vzpomíná pan Tyčiak.

Trnitá cesta k dokonalé rekonstrukci

Renovace pod drobnohledem památkového úřadu je vždy náročná. Majitel však měl od počátku zájem zachovat co nejvíce původních prvků a vytvořit jedinečný genius loci podkroví. Ve spolupráci s architekty se podařilo vybudovat dvě originální bytové jednotky, které dnes košičtí památkáři hrdě prezentují jako mimořádně vydařený příklad rekonstrukce historické střechy.

Pracovníci památkového úřadu ocenili přístup investora a košického dua architektů Kristíny Kristiánové a Stanislava Mráze. „Vážíme si hodnotné rekonstrukce a detailů. Snažili jsme se zachovat co nejvíce původních částí. Ponechali jsme celou konstrukci krovu a vyměnili jsme pouze jeho poškozené části a krokve. Zateplení jsme provedli nad konstrukcí krovu, což nám umožnilo zachovat pohledové krokve, a zároveň jsme tak nezmenšili vnitřní prostor,“ vysvětlují architekti.

Podstřešní prostor členěný dřevěnými prvky nabízí útulné a zároveň moderní bydlení. Původní trámy i nadále plní nosnou funkci. V místech, kde nebylo pro nevyhovující stav možno zachovat původní dřevo, se použilo nové, jehož vzhled byl vizuálně přizpůsoben původnímu.

Při pohledu do interiéru zaujme nejen architektonická čistota, ale také řemeslná zručnost zhotovení. Majitel se uznale vyjadřuje i o realizační firmě J.M.J. Pro, s. r. o., což je rodinný podnik bratrů Šarišských ze Zborova u Bardejova. „Bratři Šariští se dlouhodobě zabývají rekonstrukcemi historických památek. Jeden z nich dokonce studoval práci s dřevem u mistrů tesařů v Japonsku. Jejich profesionalita a zaujetí pro práci se naplno projevily i tady. Pokaždé si dokázali citlivě poradit i se zdánlivě neřešitelnou situací. Spolupráce s nimi byla opravdu na vysoké úrovni.“

Romantické bydlení pod hvězdami

Na nejvyšším podlaží měšťanského domu se pod 9 m vysokou střechou nacházejí dva mezonetové byty. Každý z nich má rozlohu přibližně 100 m². Byt orientovaný do Hlavní ulice nabízí pohodlný úkryt před ruchem města a zároveň výhled na hvězdy přímo z postele. Vchází se do něj přes prostornou vstupní část, z níž vede schodiště do soukromé zóny. Originální schodiště vzniklo opláštěním homogenní ocelové konstrukce dřevem.

Společenské zóně dominuje útulný obývací pokoj, z něhož se po schodech vystupuje na vyvýšenou platformu, na níž se rozprostírá jídelní kout a kompaktní kuchyně. S kuchyní sousedí rovněž koupelna se záchodem. Spodní hrana trámů probíhající rovnoběžně s podlahou je podsvícená LED pásky. Tento vizuální efekt navozuje příjemnou atmosféru a pomáhá bezpečné orientaci v prostoru. Prostornosti spodního podlaží se podařilo dosáhnout rovněž praktickým umístěním neviditelných úložných prostor za těmito trámy.

Soukromá zóna na horní galerii nabízí odpočinek v lůžku s romantickým výhledem na noční oblohu. Z praktických důvodů se tu nachází i extravagantní prosklená koupelna. „Koupelna v těsném sousedství ložnice je nápad mé manželky. Já jsem během pracovních cest nasbíral mnoho inspirací. Jednou z nich byla i prosklená stěna,“ prozrazuje majitel.

Prosklenou koupelnu zhotovili na míru Rudolf Rafael a Ondrej Timko ze společnosti TITO, s. r. o., Košice. Skládá se z obvodových bezrámových skleněných panelů se vstupními skleněnými dveřmi. Realizace koupelny byla náročná nejen z hlediska návrhu řešení. Komplikovaná byla i doprava jednotlivých kusů a také montáž v členitém podkroví. „Tento ‚monolit‘ koupelny se musel složitou ocelovou konstrukcí oddělit od trámů na podlaze a ve stropě. Kotvicí ocelové konstrukce jsme museli navrhnout tak, aby zvládly případné pohyby dřevěných trámů a zároveň sloužily jako stabilní konstrukce pro skleněnou část,“ vysvětluje Rudolf Rafael.

Denní světlo jako stylový prvek interiéru

Dřevěné okno VELUX bylo při renovaci historické střechy logickou volbou. Střešní okna přinášejí do interiéru dostatek denního světla a umožňují rovněž účinné větrání. „Vzhledem k metodice památkového úřadu by směrem do ulice nebylo možno umístit vikýř. Na druhé straně, střešní okna přinášejí do interiéru mnohem více světla než okna ve fasádě, nebo vikýře,“ vysvětlují architekti.

Podkroví chrání před přehříváním venkovní markýza VELUX, která teplo zadržuje ještě před okenní tabulí. Pro větší pohodlí jsou okna vybavena systémem dálkového ovládání VELUX INTEGRA, které automaticky řídí ovládání oken a stínicích doplňků.

Architekti jsou s výsledkem rekonstrukce spokojeni, a to i proto, že se podařilo dosáhnout dostatečného prosvětlení podkroví. „Denní světlo hraje v životě člověka velmi významnou roli. Nejde jen o jeho fyzickou, ale i o psychickou stránku. Jsou-li střešní okna správně orientovaná, dokážou v interiéru dělat divy, jak je tomu i v tomto případě.“

  • Architekt: Ateliér Architektúry, s. r. o., Kristiánová – Mráz;
  • Foto: Martin Matula; Zdroj: VELUX