VYBERTE SI REGION

Při vánočním jarmarku se u sokolovny sešli postupičtí už popáté

Postupice - Slané, sladké, kyselé nebo také teplé či studené. Takévé potraviny či nápoje určené k okamžité či pozdější spotřebě nakupovali návštěvníci postupického vánočního jarmarku.

30.11.2013
SDÍLEJ:

Vánoční jarmark v Postupicích.Foto: Zdeněk Kellner

„Myslím, že si jarmark lidé docela oblíbili," zhodnotila organizátorka Štěpánka Tůmová. „Nešlo ani o to, kolik sem přijde lidí, ale o to, abychom lidi dostali ven k setkání se sousedy," vysvětlila hlavní záměr už tradiční akce. I tentokrát při ní vystoupily místní děti za přítomnosti Mikuláše, anděla a čerta s vánočními písnička.

Trhovci návštěvníkům sobotního jarmarku nabízeli rozličný sortiment ke konzumaci či ten určený k dekoraci.

Zúčastnila se ho opět například také Blanka Jíšová, místní rodačka žijící v hlavním městě a známá v Postupicích i jako režisérka a herečka tamních ochotníků.

Její doma vyrobené pralinky šly doslova na dračku. Jak se k přípravě sladkých dobrot dostala?

„Přečetla jsem si jednu anglickou knížku a hlavní hrdinka tam dělala jako hobby pralinky. Řekla jsem si, Ježíši, to je dobré a začala jsem je dělat také," přiznala při krátkém improvizovaném rozhovoru na „půl cestě" mezi diktafonem a splněním přání svých zákazníků.

Čokoládové pralinky vyrábí už dva roky. Začátky podle domácí cukrářky nebyly lehké. Agilní mladá žena musela nejprve vychytat nedostatky, které se jí při štrece k úspěchu postavily do cesty. A také musela něco investovat. Třeba do formiček.

„Silikonové formičky jsou asi nejdražší položkou vzniku pralinek. Jedna stojí šest set korun," uvedla Blanka Jíšová. „Na každý tvar je jedna forma se čtyřiadvaceti pralinkami," připomněla a znovu se odmlčela při obsluze svých zákazníků.

„Abyste měli pěkné pralinky, musí být kvalitní čokoláda. Tyhle pralinky jsem vyráběla asi před dvěma týdny, takže jsou naprosto čerstvé. Tahle čokoláda chutná úplně jinak, než ta, kterou máte někde půl roku v bonboniéře," dodala s tím, že pralinek s různými náplněmi vyrobila pro postupický jarmark celkem tisíc kusů. „Náplně do pralinek dělám většinou také sama. Asi jen vanilku a karamel jsem použila z kupovaných příchutí. Ale marmelády si vyrábím doma sama. Zkoušela jsem i švestky, ale moc to nevyšlo. V rumových pralinkách je ale skutečně rum, ne jen tresť. Experimentuji a pak se držím toho, co lidem nejvíc chutná," zasmála se Blanka Jíšová.

Nejhorší pro ní ale je, když se lidé ptají, která pralinka jí chutná nejvíc. „Favority střídám. Nejdříve to byl vaječný koňak, pak černý rybíz a teď je to vanilka. Jenom druh čokolády mám ráda stále stejný. Hořká je totiž nejlepší," dodala Blanka Jíšová.

Autor: Zdeněk Kellner

30.11.2013
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Ve věku 69 let zemřel kytarista Radim Hladík

Praha -Ve věku 69 let zemřel dnes ráno kytarista Radim Hladík, který mimo jiné stál u zrodu legendární kapely Blue Effect, sdělil to současný zpěvák kapely Honza Křížek. Hladík podlehl následkům fibrózy plic, se kterou bojoval několik let. Sedmdesátiny by oslavil 13. prosince.

Při náletech v syrské provincii Idlib zahynulo nejméně 46 lidí

Damašek - Při několika náletech v syrské provincii Idlib, ovládané z velké části povstalci, zahynulo dnes nejméně 46 lidí. Většina mrtvých jsou civilisté, uvedli opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie.

EXKLUZIVNĚ

Hit Deep Purple vznikl kvůli Čechovi, který zapálil kasíno

Montreux, ČR /VÝROČÍ, TIP NA VÝLET/ - Díky nešťastné náhodě, která se přihodila 4. prosince roku 1971 nahráli Deep Purple svou nejslavnější skladbu. V neděli uplynulo 45 let od ničivého požáru, který spálil do základů slavné Casino de Montreux. V jeho prostorách se od roku 1967 koná Montreux Jazz Festival. Zahráli si v něm ovšem i zásadní rockové kapely jako Led Zeppelin, Pink Floyd, Deep Purple nebo Frank Zappa, při jehož koncertě kasíno vzplálo a který shodou okolností zemřel před 23 lety.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies