„Výstavba škol bude muset být pro město Beroun v nejbližších době prioritou," zdůraznil starosta Berouna Ivan Kůs. „Jen na základních školách se ukazuje potřeba navýšení kapacity o dalších tři sta míst. V tomto směru náš odbor majetku a investic pracuje na studii, respektive dokumentaci," řekl.

Situace v mateřských školách

Ale jak se podle studií ukazuje, město Beroun bude muset řešit i počty v mateřinkách, a sice ze dvou důvodů. „Jedním z nich je fakt, že stojíme před dalším boomem bytové výstavby v Berouně. Ať už je to výstavba v areálu bývalých kasáren za komunitním centrem, bývalá Tiba, kde mají vzniknout nové byty a je zde aktuálně řada dalších developerských záměrů," konstatoval starosta Berouna.

Druhým důvodem pro navýšení kapacity mateřinek, který Ivan Kůs zmínil, je samotný stát. „Novela školského zákona počítá zhruba od roku 2020 s tím, že nárok na mateřskou školu budou mít děti od dvou let věku. To je velmi podstatné a budeme to muset co nejrychleji řešit my i dalších města v České republice," dodal Ivan Kůs.

Čtěte také: Odborníci: Dvě pětiny předškoláků mají vadu výslovnosti