„Významnou součástí příprav je rozšíření a úprava veřejné zeleně, ale také opravy městských objektů. Historické budovy ve městě a další památky by současně měly doplnit tabulky s informacemi o jednotlivých stavbách,“ uvedla mluvčí berounské radnice Pavla Švédová.

Zelenou dala berounská komise dopravy také rozšíření pěších zón v centru Berouna, v této souvislosti navrhuje i zavedení obousměrného provozu kolem radnice. „Naším cílem je oživení a zpříjemnění atmosféry v centru města. K tomu má pomoci nejen naše podpora vzniku předzahrádek, ale ve vazbě na to i rozšíření pěších zón, kde by mohla nová posezení vznikat,“ sdělila Šárka Endrlová, starostka města.

Nová pravidla - například pro vozy zásobování

Nově má pěší zóna vzniknout v ulicích Palackého, Biřické, Pivovarské, V Plzeňské bráně, Slapské, části Kostelní a Hornohradební. „V některých z těchto ulic sice dosud platí zákaz vjezdu, zavedení pěších zón by ale přineslo nová pravidla. Například pro vozy zásobování by byla vymezena konkrétní doba pro povolení vjezdu, tak aby neobtěžovaly chodce,“ upřesnila vizi města Šárka Endrlová.

V současné době se zpracovává studie. Změny se totiž nebudou týkat jen osazení nových značek, bude nutné například dodláždit a vyrovnat úrovně všech chodníků. „Práce by mohly začít na podzim,“ dodala Pavla Švédová.