VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bezmasá strava přinesla navýšení energie i zlepšení zdraví, říká Ivo Hury

Stránka – Ačkoli Ivo Hury maso do svého jídelníčku nezařazuje, čas od času si dá rybu.

28.8.2016 1
SDÍLEJ:

Vegetariánský den ve Mšeně. Ivo Hury (vlevo).Foto: Deník/Jiří Říha

„Vegetariánství pro mě bylo dlouhou cestou," říká Ivo Hury ze Stránky, který už osm let nejí maso. Převážnou část jeho stravy tvoří zelenina.

Předcházelo tomu studium

Dříve se stravoval jako většina populace. Změna nastala až ve chvíli, kdy začal studovat obor Judaismus na škole Shuva Israel. „Po ukončení studia jsem se věnoval židovské rituální očistě potravin, kdy se všechno velmi pečlivě přebírá a kontrolují se složky potravy," vysvětluje muž, který ve Mšeně pořádal Vegetariánský festival.

Role masa v židovské kuchyni

Maso je prý v židovské kuchyni velmi specifickým doplňkem, který je určen jen k rituálním účelům. „Jen v době shabbatu se jí tři pokrmy s masem. Jinak se Izraelci stravují víceméně vegetariánsky a jedí ryby, které považují za maximálně čisté maso, které ani není třeba kontrolovat," pokračuje Ivo Hury, který se právě přes izraelské stravování dostal ke konzumaci bezmasé stravy.

Je vegetarián k neutahání? 


„Je to zhruba roční proces, než si na to tělo zvykne. Po určité době jsem začal mít mnohem víc energie a zlepšilo se mi i zdraví. Vegetarián je v podstatě k neutahání," líčí Ivo Hury, podle něhož maso není pro člověka ideální, protože tělo k jeho zpracování vydává obrovské množství energie.

Ačkoli Ivo Hury maso do svého jídelníčku nezařazuje, čas od času si dá rybu. „Jednou jsem si v restauraci objednal žampionovou pizzu a nepřečetl jsem si, že je tam salám. Bylo tam naštěstí jen pět koleček, tak jsem to snědl. Zase nejsem takový šílenec, abych to vracel."

Ivo Hury má rád indickou kuchyni, která hodně pracuje se zeleninou a kořením. „I izraelská kuchyně je velmi dobrá. Moc rád mám také hummus a různé saláty. Bylo by ale hodně zajímavé udělat vegetariánskou stravu na základě českých bylinek, které jsou vynikající," říká závěrem.

Autor: Jiří Říha

28.8.2016 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

V New Orleansu najel muž s autem do lidí, tři desítky zraněných

Soška Oskara
DOTYK.CZ

Deset filmů, které měly získat Oscara

Kláštercem se line nebeská vůně. Otevřeli čokolatérii

Klášterec nad Ohří – V čokolatérii si vyrábí vlastní pralinky, pečou originální čokoládové zákusky a v létě chtějí prorazit se zmrzlinou.

Rychlobruslařka Erbanová je druhá na pětistovce

Rychlobruslařka Karolína Erbanová vstoupila do mistrovství světa ve sprintu v Calgary druhým místem v závodě na 500 metrů. V čele je favorizovaná Japonka Nao Kodairová, která jako jediná zajela čas pod hranici 37 sekund. Čtyřiadvacetiletá česká reprezentantka si časem 37,06 vytvořila nový osobní rekord.

Mezinárodní konference přinese nové pohledy na Hrabala

 „Pojídač dějin Bohumil Hrabal,"„…a z malýho vápna nezadržitelně vsítil míč pod futro" (S Hrabalem za fotbalem) a další originální přednášky přinese mezinárodní konference k 20. výročí Hrabalova úmrtí, která se uskuteční díky iniciativě Města Nymburk od 30. března do 1. dubna.

V Emauzích byla zahájena výstava o osudů Němců bojujících s nacismem

Praha - V Emauzském klášteře v pražském Podskalí byla v sobotu zahájena výstava mapující osudy sudetských Němců, kteří se z křesťanského přesvědčení postavili nacismu a zaplatili za to životem. Úvodní slovo pronesli kardinál Dominik Duka a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Expozice nese název Svědkové lidskosti - Odpůrci nacismu z řad sudetoněmeckých křesťanů v letech 1938 - 1945 a je součástí víkendové konference Ackermannovy obce, která se snaží o rozvoj česko-německých vztahů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies