Zdroje Boleslavského deníku v nemocnici potvrdily, že stav oddělení je skutečně vážný a zřejmě v následujících dvou letech si vyžádá rekonstrukci. Majitelem nemocnice je Středočeský kraj, Deník proto zjišťoval, co hodlá se situací dělat.

„Právě v pondělí kraj rozhodl o uvolnění 61 milionů korun na řešení kritické situace pavilonu, kde se rodí a léčí malé děti,“ potvrdil Deníku náměstek hejtmana Středočeského kraje Robin Povšík a dodal: „Vedení nemocnice má za úkol v horizontu měsíců připravit kompletní projektovou dokumentaci a my bychom rádi ještě letos zahájili potřebné stavební práce. V ideálním případě by rekonstrukce byla dokončena v roce 2013 nebo v prvních měsících roku 2014,“ uvedl krajský náměstek Povšík.

Podlahy, okna i stoupačky potřebují výměnu

Nynější porodnicko-gynekologický pavilon byl zprovozněn téměř před dvaceti lety, tedy v roce 1993. Už dříve však část budovy sloužila jako gážistické domy, které se na gynekologicko-porodnické oddělení začaly přestavovat v roce 1984. Práce ale nejspíš nebyly moc kvalitní. „V současné době už je skutečně velká část oddělení v poměrně špatném stavu, je nezbytné provést důkladnou rekonstrukci podlah, výměnu oken, výměny klimatizačních jednotek vzduchotechniky, a například rekonstrukci stoupaček,“ říká mluvčí Klaudiánovy nemocnice Kamila Hamáčková.

Ačkoli se hovoří o rekonstrukci, je ve hře i varianta přesunu oddělení do jiných moderních prostor. I tato varianta se zvažuje, musí se ale vyhodnotit všechny aspekty a hlavně názory jak lékařů, tak stavebních znalců. V každém případě se ale bude muset oddělení přestěhovat během plánované rekonstrukce. „Po dobu rekonstrukce bychom mohli využít uvolněné prostory interny, která se začne stěhovat do nového pavilonu v létě,“ podotkla Hamáčková.

Téměř jedna miliarda korun za volební období

Podle zjištění našeho Deníku chybělo málo a desítky milionů nemocnice nezískala. Krajští radní o kritickém stavebním stavu objektu neměli dostatek informací a původně s touto akcí nepočítali. Nemocnice sice žádala peníze na dílčí opravy, ale po letošní zimě se ukázalo, že rozsah nutných prací je větší a vyjde proto výrazně levněji, když pavilon podstoupí rozsáhlejší komplexní rekonstrukci. Zvrat tedy nastal před čtrnácti dny při jednání krajské vlády, kdy místní náměstek Povšík o situaci informoval kolegy a žádal okamžité řešení.

„Věděli jsme, že objekt investice potřebuje, ale nikdo z nás netušil, že je stavební stav vážný a musí se řešit jako celek poměrně rychle. Jsem velmi vděčný hejtmanovi i dalším radním za pochopení, díky kterému padlo bleskové rozhodnutí o uvolnění potřebných finančních prostředků ve prospěch boleslavské nemocnice,“ doplnil náměstek Robin Povšík.

Celkové investice kraje do nových budov a zdravotnických technologií Klaudiánovy nemocnice dosáhnou za čtyřleté volební období téměř jedné miliardy korun.