Lidé v nouzi ho najdou na stejném místě, tedy v Poplužním dvoře. A jeho využití bude zdarma. Klienti sem mohou přijít od 20.30 do 21.30 hodin. Odejít však musí nejpozději v sedm hodin ráno.

A jak je stan vybavený? Klienti zde mají k dispozici rozkládací lůžka k přenocování, deku i toalety. Všichni však musí dodržovat určitá pravidla.

Lidé, kteří tuto pomoc potřebují, musí být plnoletí, tedy musí dosáhnout minimálně osmnácti let, a musí se o sebe dokázat sami postarat. Zároveň nesmí být pod vlivem alkoholu, omamných látek a neměli by být agresivní natolik, aby narušovali chod zařízení a kolektivní soužití.

Další možností, kde mohou lidé bez domova strávit mrazivou noc v příjemnějších podmínkách, je noclehárna v boleslavském Středisku Naděje ve Štyrsově ulici.

Za noclehárnu zaplatí

Jak uvedla Ivona Horáková, vedoucí pobočky, klienty do ní pustí po předložení průkazu totožnosti a zaplacení: „Vybíráme třicet korun za první dva měsíce, další měsíc je za padesát korun a po třech měsících je částka ještě o dvacet korun vyšší," vysvětlila s tím, že už teď mají kapacitu naplněnou na sto procent.

Míst ale příliš není. Pro muže zde mají dvanáct lůžek, pro ženy jen čtyři. K tomu ještě na každý pokoj přidali čtyři přistýlky, což je maximum pro to, aby se v místnosti dalo ještě vůbec pohybovat.

Pokud klienti chtějí mít jistotu, že si v noci budou mít kam lehnout, měli by si místo předplatit. Noclehárna je otevřená od osmi hodin večer do sedmi ráno. Čím později do ní přijdou, tím mají menší šanci, že na noc nezůstanou venku. V říjnu jejích služeb využilo celkem 380 lidí.

Nízkoprahové centrum

„Pokud ale panují silné mrazy, lidi venku samozřejmě nenecháváme. Pro tyto účely otevíráme nízkoprahové denní centrum. Tato služba je zdarma a to i kvůli tomu, že zde klienti nemají takové pohodlí. Nemáme tu totiž postele, musí si vystačit se židlí. Na druhou stranu jsou ale v suchu, teple a bezpečí," konstatovala Ivona Horáková. Navíc zde dostanou ještě teplý čaj, jídlo a mohou si zde vyměnit oblečení za čisté.

Podle Tomáše Kypty, ředitele městské policie, se počet bezdomovců neustále zvyšuje. „K 1. listopadu jde celkem o 95 osob. Z toho jsou tři ve výkonu trestu a dvě v léčebně, po propuštění budou zase zpět na ulici," uvedl Tomáš Kypta. Ze zjištěné statistiky dále vyplývá, že se na ulici nachází devatenáct cizinců a šest žen.

O bezdomovcích vědí vše

Strážníci navíc o každém z nich mají komplexní informace. Vědí, kde se nachází i jaký je jejich zdravotní stav. „Správnímu orgánu i státní policii v případě potřeby dokážeme konkrétní osobu nalézt do čtyřiadvaceti hodin," dodal ředitel strážníků. Lidem bez domova radí, kde mohou v zimě strávit noc, a posílají je buď do Střediska Naděje, nebo do vyhřátého stanu.

V lednu bylo toto místo v Mladé Boleslavi otevřeno na pět dnů a za tu dobu se zde vystřídalo šedesát šest lidí. Kdyby v nejbližší době udeřily mrazy, je město připravené stan co nejdříve postavit.

Alternativní přespání tak řeší situace, s nimiž mají teď plné ruce práce strážníci. Téměř každý den vyjíždějí hlídky do sklepů či vstupních prostor panelových domů, kde se lidé bez domova skrývají před nízkými teplotami.