Právě v pondělí stavební firma zahájila demolici, která má trvat dva až tři měsíce. „Sehnali jsme skoro tisíc podpisů pod petici za záchranu hotelu, kterou ovšem zastupitelstvo pouze vzalo na vědomí. Teď tu místo hotelu bude parkoviště a pár laviček," prohlásil jeden z odpůrců demolice Jan Kaňka.

Hotel Praha musí jít 
k zemi, protože nezapadá do koncepce přeměny centra města, navíc je prý ve velmi žalostném stavu. Při zahájení demoličních prací to potvrdil kralupský starosta Petr Holeček.

„Hotel Praha, který byl postaven za první republiky, byl tehdy nejmodernější budovou v centru města. Svou hodnotu tedy jistě měl, ale v devadesátých letech minulého století byl necitlivě přestavěn. Největší ránu pak budově zasadily povodně v roce 2002," konstatoval starosta města.

Podle něho se po povodních tehdejší majitel o hotel úplně přestal starat. Dlouhé měsíce stála ve sklepích voda, která objekt zásadním způsobem narušila. Následně hotel koupilo město. „Už tehdy jsme začali přemýšlet o změně náměstí. Hotel jsme nevyužívali a čekali jsme, až bude mít město peníze na rekonstrukci centra, která letos začala," připomněl starosta.

Demoliční dotace

Město na zbourání hotelu požádalo o takzvanou demoliční dotaci od ministerstva pro místní rozvoj. Tu získalo. Chátrající budovu si byla na jaře dokonce prohlédnout ministryně Karla Šlechtová, která nechyběla ani u zahájení demoličních prací.

„Hotel Praha je opravdu ve velice špatném stavu. Domnívám se, že pokud by město nepřistoupilo k návrhu demolice, přišel by zřejmě krátce nato na řadu stavební úřad, který by zbourání nařídil. Město by to pak muselo platit 
z vlastní pokladny," konstatovala ministryně pro místní rozvoj, podle níž takzvanou demoliční dotaci letos získalo sedmadvacet žadatelů. Většina z nich byla 
z Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje.

Demolice hotelu měla podle původních propočtů stát více než pět milionů korun, nakonec to ale stavební firma zvládne za ani ne polovinu. „V rámci soutěže firem se cena dostala na 2,2 milionu korun, 
z čehož devadesát procent pokryje dotace, zbytek uhradí město," vysvětlil Petr Holeček.

V prostoru mezi ulicemi Husova, Žižkova a Palackého náměstí, kde se nachází areál pivovaru i hotel Praha, má do roku 2020 vzniknout nový blok městských domů. Blok je rozdělen na dvanáct stavebních parcel, které chce město prodat soukromým investorům, kteří tam domy s ohledem na stanovené podmínky vybudují. 
V přízemí domů mají být obchody a služby.

Čtěte také: Po zbourání hotelu v Kralupech nad Vltavou půjde k zemi i expediční hala