Sochy koní vyvolaly u obyvatel Rakovníka nejen pozitivní, ale i dost negativní reakce. Mnozí z nich totiž umístění soch koní chápou jako trvalou změnu v již schváleném návrhu. Tak tomu ale není a ani nebude. Podle informací z rakovnického úřadu tu jsou sochy koní umístěné pouze dočasně.

Podle majitele soch a zároveň jejich autora Michala Gabriela bude záležet pouze na vedení radnice, jak dlouho tu sochy koní pobudou. Jistě ale nejdéle do začátku revitalizace celého prostoru, kdy dojde k odstranění staré dlažby, přibude tam socha, nebo keře se stromy, a také vznikne slibovaný vodní prvek. Práce by měly začít na jaře příštího roku.

Samotný slavnostní ceremoniál se v úterý odehrál ve stylovém duchu. Starosta města Pavel Jenšovský (ČSSD), spolu s autorem soch Michalem Gabrielem a Milanem Zimmermannem, rakovnickým zastupitelem a členem kulturní komise, se nechali přivézt kočárem taženým koňským spřežením. Milan Zimmerman pak v úvodní řeči připomenul, že v některých světových městech je řada takovýchto soch. Například v Bruselu je socha malého čůrajícího chlapečka.

'Místo kravin konina'

„Dále bychom mohli připomenout dobu minulou, kdy Prahou pobíhalo stádo početných krav výtvarně zpracovaných Janem Saudkem, Václavem Havlem, Bořkem Šípkem, Jiřím Mandelem a dalšími," připomněl Milan Zimmermann a pokračoval: „Pokud se teď někdo zamyslí, řekne si, že to byly pěkné kraviny. Některé možná ano. A proto by se mohl Rakovník ubírat zcela opačným směrem a místo kraviny mít ve svém městě koninu."

„Koně mají, stejně jako lidé dobrou i špatnou vlastnost. Ta dobrá je, že se u nich zastaví děti, hladí si je, fotí se u nich. Ta špatná je, že se na ně občas někdo dívá a napadne jej konina. V Praze například někoho napadlo, že piazzettu Národního divadla, zejména ten koutek, který ve večerních hodinách slouží jako veřejné záchodky, nazval jako náměstí Václava Havla. Doufám, že v Rakovníku nikoho nenapadne tohle místo nazvat jako náměstí Václava Klause či Miloše Zemana," řekl s úsměvem ve tváři starosta Pavel Jenšovský.

Před knihovnou stojí sochy od Michala GabrielaAutorem bronzových soch koní arabského plemene před Městskou knihovnou v Rakovníku je sochař Michal Gabriel, který učí na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně, kde vede ateliér figurativního sochařství. Koně se do Rakovníka přesunuli z piazzetty Národního divadla.

Jak vznikali, prozradil Michal Gabriel: „Koně odlili ve slévárně jako definitivní sochy v laminátu. Je v nich struktura burských oříšků. Působí zvláštní dřevitou formou, jako by byli ze zvláštního dřeva, které sleduje tvary koní." Struktura burských oříšků zároveň nahrazuje realistické detaily. Sochař je záměrně nevymodeloval, protože v okamžiku, kdy si divák sám vytvoří nějakou představu při pohledu přes danou strukturu, tak je realističtější, než je daná realita.

Odlití soch financuje sám, aby s nimi mohl pracovat ve veřejném prostoru, takže koně, ještě před tím, než se objevili v Rakovníku, procestovali kus světa. Ten první stál už asi na pěti místech, druhý vznikl později, takže stál zatím jen na dvou. Sochař chce sousoší ještě rozšířit o další dva koně. Ten poslední bude s jezdcem. Ale to zatím není ještě hotovo.

Koně má Michal Gabriel rád. Dokonce na nich dříve jezdil. „Mám rád všechna zvířata. Koně mě zajímají hlavně v souvislosti s lidmi a historií. Dříve byla města plná koní, nyní jsou plná aut. To byl motiv i na Praze šest, proto jsem tam s koňmi šel. Místem kdysi vedla původní koňská stezka," uzavřel Michal Gabriel.

Čtěte také: V Rakovníku stojí díky dětem hmyzí hotel