Protože divadlo sloužilo v prvé řadě jako divadelní scéna, ale samozřejmě také jako dějiště různých oslav a výročí. Tedy pokud se slavilo například VŘSR (Velká říjnová socialistická revoluce), tak samozřejmě i jeviště muselo mít patřičné dekorum. A tak se na něj umístila třeba právě tato busta Lenina.

Pokud jde o bustu Antonína Zápotockého, tak ta se až zas tak často nepoužívala, neboť on nebyl tak výrazná osobnost jako třeba Lenin. Souvisel třeba s výročím února (Únor 1948).

Určité memento

A kde se v divadle busty našly teď, 25 let po takzvané Sametové revoluci? „Víte, ono každému bylo líto je vyhodit a ať je to jak chce, tak je to určitý doklad doby. Víme, že se prostě nebudou používat, ale já si myslím, že tyto busty je velmi jednoduché zničit, ale pak je těžké je hledat, i když je nebudeme potřebovat, myslím tedy ideově. Ale je to vlastně i takové určité memento. Takoví jsme byli," říká Miroslav Štrobla.

Busty jsou nyní v divadle jako taková dekorace, naprosto nepoužívaná, ležící v prostorách bývalé loutkové scény. Po převratu tato část divadla sloužila jako skladiště. Ale ještě předtím, zejména v devadesátých letech sloužila jako schůzovní místnost. Divadlo zkrátka vždycky plnilo společenskou funkci, ale i politickou. Osud bust je již zřejmě daný. Bude se na ně dál prášit. Mohou však být i tak trochu výstrahou pro budoucnost, říkající: Pozor!