Slavnostního zahájení se účastnili jak představitelé CAVD v čele s Lumírem Žilou a Milanem Kymličkou, tak řada významných hostů.

CAVD je soukromá společnost, která úzce spolupracuje s předními vysokoškolskými, výzkumnými a vývojovými pracovišti, součástí Vědecko-technického parku (VTP) je však i Podnikatelský inkubátor, který nabídne zázemí pro začínající firmy (spin-off a start-up firmy) stejně jako pro firmy, které jsou dlouhodobě na trhu.

„Naší hlavní devizou je skutečně komplexní servis pro naše satelity, jak říkáme našim obchodním partnerům. Nechceme být pouhými pronajímateli vybudovaných prostor. Primárně nám nejde o to, aby přišla firma či škola s projektem, pronajali si prostor pro dokončení a posléze se s námi rozloučili, aniž bychom, věděli, o co vlastně šlo," řekl Lumír Žila, jednatel CAVD.

„Na vývoji a dokončení projektu či produktu, stejně jako na jeho uvedení na trh, se chceme aktivně podílet, chceme být partnerem ve všech oblastech. Ať už bude firma či škola potřebovat odborníky - poradce, zajištění financování, zejména s využitím dotací, anebo právní servis pro patentování projektu, CAVD ve všech směrech nabízí pomoc," dodal.

Primárním zaměřením Vědecko-technického parku Dobříš (VTP) jsou tři oblasti: obnovitelné energetické zdroje a optimalizace jejich užití v praxi, obnova a udržení čistoty životního prostředí, vod a ovzduší, vývoj a zavádění nových materiálů a nových výrobních procesů do praxe.

Soběstačná ekologická stavba

Vědecko-technický park Dobříš vznikl na místě po léta chátrajícího brownfieldu po odchodu armády z vojenského prostoru. Celý komplex a jeho zázemí je navržen tak, aby maximálně respektoval okolí Brdských lesů, proto se může park pochlubit až stoprocentní soběstačností.

„Od prvopočátku, kdy jsme zasedli nad návrhy parku, bylo jasné, že bude stoprocentně soběstačný. A to se podařilo. Ve chvíli, kdy je spuštěna biomasová stanice na zpracování dřevěné štěpky, jsme skutečně kompletně nezávislí na externích zdrojích," upřesnil Ondřej Duchan, hlavní architekt CAVD.

Servis pod jednou střechou

VTP zajistí rozsáhlé služby jak pro vysoké školy, tak pro soukromé firmy, pro které nabízí špičkové zázemí k práci a možnosti dokončení a rozvoje projektů a produktů.

Objekt VTP zajišťuje pro spolupracující subjekty laboratoře (nabízejí například unikátní technologii 3D tisku kovů, plynový chromatograf s FID a TCD detektorem, analyzátor pro měření kvality spalovacích procesů, iontový chromatograf s autosamplerem atd.), kanceláře, prototypové dílny, prezentační a školící místnosti, veškerou technickou podporu, velkokapacitní infrastrukturu, facility management či asistentské služby, stejně jako má vyčleněné prostory pro služby Podnikatelského inkubátoru.

Tým specializovaných pracovníků VTP má ve svém portfoliu i takové služby, jako je poradenství pro zajištění získání finančních zdrojů na dokončení produktu a vývoj aplikací, účast v nejrůznějších dotačních programech, propojení s investory do start-up firem nebo prodejní a marketingové aktivity směrem k investorům.

Chybět nebude ani pomoc v rámci spolupráce s renomovanými organizacemi a špičkovými odborníky v daném oboru pro realizaci výzkumu a vývoje, spolupráce s vysokými školami nebo osobní kontakty s předními kapacitami vědy, výzkumu, techniky a obchodu.

Špička díky komplexním službám

Pro start-up firmy zajistí VTP bezpečnost a jistotu kontroly kapitalizace duševního vlastnictví a kompletní podnikatelský servis včetně špičkového finančního a dotačního poradenství.

„Náš vědecko-technický park je skutečnou špičkou díky komplexním službám. Jedním z jeho hlavních zaměření jsou obnovitelné zdroje. A vše, co chceme rozvíjet a podporovat, je přirozenou součástí parku. Biomasová stanice tak například bude sloužit nejen nám, ale i našim partnerům. Vše, co se týká obnovitelných zdrojů, lze v parku prakticky zkoušet, což je veliká výhoda," komentoval Milan Kymlička, předseda výkonné rady CAVD.

Probíhající inovativní projekty a oblasti aplikací řešených v rámci CAVD: obnovitelné zdroje energie (například fotovoltaické panely s vysokou tepelnou odolností až 200 stupňů Celsia), čistota odpadních vod a ovzduší (například aplikace pro prádelenství), nanotechnologie (například využití nanotechnologií při vývoji aplikačních forem syntetických léčiv z rostlinných látek).

Atraktivní projekty pro veřejnost

VTP však zaštiťuje i projekty, které nejsou určeny pouze odborné veřejnosti a již nyní lze vyjmenovat ty projekty, které přinesou poznatky pro praktické využití právě širší veřejnosti.

K nejvýraznějším projektům, které jsou již ve VTP běhu, patří bezesporu „Tvarovaní tuhého biopaliva na bázi bioodpadů a biomasy a jeho využití v kotelnách a dřevoplynových stanicích", projekt na téma „Vývoj prototypu bezpilotního letadla (UAV) plně využívající výhod technologie 3D", dále „Využití obsahových biologicky aktivních látek rostlin pro cílenou a definovanou přípravu potravinových doplňků", a v neposlední řadě zajímavý projekt „Výzkum a vývoj nových výrobních technologií včetně 3D tisků pro výrobu kontrolních a měřících přípravků - kalibrů, pro měření automobilových skel a jejich experimentální ověření v praxi".