„Dospělým doporučujeme, aby se svými školou povinnými ratolestmi celou cestu do školy několikrát prošli a vysvětlili jim, jak mají v konkrétních situacích postupovat," řekla kladenská policejní mluvčí Jana Šteinerová.

Nebezpečné se pro dítě může stát především přecházení vozovky. Je proto důležité, aby dítě vědělo, že se na přechodu pro chodce musí zastavit a několikrát se rozhlédnout do stran, než vstoupí na silnici.

„Školák by rozhodně neměl přecházet mezi vozidly a na místech, která nejsou vyhrazena pro chodce. Je třeba myslet na to, že ani na přechodu však neplatí pravidlo absolutní přednosti chodce před přijíždějícím vozidlem. Vždy je tak lepší, když dítě přechází silnici ve skupině s dalšími spolužáky nebo chodci," dodala policejní mluvčí.

Velmi zranitelné děti

Pokud dítě jezdí do školy na jízdním kole, mělo by znát význam světelných signálů na semaforu, dopravní značky a základy pravidel silničního provozu. „Děti jsou velmi zranitelné a svojí nezralostí často v silničním provozu zbrklé a nepředvídatelné," konstatovala Jana Šteinerová.

Nejen z tohoto důvodu se kladenští policisté zapojili do dlouholetého celorepublikového preventivního projektu s dopravním zaměřením právě na děti pod názvem Zebra se za Tebe nerozhlédne. Jedná se již o devatenáctý ročník této akce.

„Vedení kladenského dopravního inspektorátu ve spolupráci s pracovnicemi oddělení tisku a prevence vytipovalo rizikové přechody u základních škol na Kladensku, na kterých hlídkují. S dětmi navíc hovoří na téma bezpečné přecházení a odměňují je za správné odpovědi policejními školními zápisníky, které obsahují rady, jak se chovat v silničním provozu," sdělila policejní mluvčí.

Besedy na dopravní téma

Policisté také pořádají ve školách besedy na dopravní téma. V rámci projektu navštívili například žáky 2. Základní školy na Komenského náměstí ve Slaném. „Při hlídkové činnosti nejenže zajišťovali bezpečné přecházení školákům k základní škole, ale také dohlíželi na jejich správné dodržování předpisů při přecházení pozemní komunikace u školy. Celkem oslovili přes tři sta žáků," uvedla mluvčí.

Poté následovala beseda pro šedesát dětí třetích ročníků, na které policisté se školáky probrali mimo jiné základní dopravní značky, ale i to, jak se mají zachovat, pokud se setkají se zraněnou osobu a nebo jsou přímými účastníky dopravní nehody. Na závěr jim rozdali zápisníky Zebra se za Tebe nerozhlédne a policejní rozvrh hodin.

Dohled však policisté neopomenuli ani na přechodech pro chodce v Rabasově, Wilsonově a Šultysově ulici ve Slaném. V těchto dnech můžete policejní hlídky vidět například u základní školy v obci Kamenné Žehrovice. „Preventivní projekt Zebra se za Tebe nerozhlédne má jasný cíl, a to snížit rizikovost úrazů dětí v dopravě," dodala kladenská policejní mluvčí Jana Šteinerová.

Čtěte také: Poskytnout první pomoc? Češi se toho bojí