VYBERTE SI REGION

Chlebový kvásek mají Středočeši online

Střední Čechy - Pečení kváskového chleba se stalo fenoménem, který uchvátil řadu domácností. Nejinak je tomu ve Středočeském kraji. Do vlastnoručního pečení se pouští lidé nejrůznějších profesí a zálib. Počáteční „ne-
umětelství" totiž nemusí být až takovým problémem.

10.5.2014 1
SDÍLEJ:

Snídat čerstvý kváskový chléb s domácím džem je radostí k nezaplacení.Foto: DENÍK/Pavla Klára Urbášková

Na řadě míst jsou pořádány speciální kurzy, kde se pekařům - začátečníkům dostane náležitého proškolení. K získání kvalitního kvásku stačí navštívit internetový server, kde ho online nabízí ochotní domácí pekaři. Rádi se o něj podělí.

Důvodů, že se lidé pouštějí do vlastního pečení, může být několik. Někdo je nespokojený s kvalitou výrobků místních pekáren, u jiného může hrát roli třeba i cena. Domácí chleba z mouky, vody a soli nemusí přesáhnout cenu 20 korun a ještě si člověk na vlastním výtvoru víc pochutná než na kupovaném.

„Nechutnal mi chléb, který mi nabízely obchody, a nebavilo mě oklamávat se jejich čerstvě upečeným chlebem. Začala jsem tedy hledat recepty na ten domácí," dává se do vyprávění paní Markéta, jak se dostala k pečení vlastního chleba. Od doby, kdy tato učitelka angličtiny z malé vesničky u Kladna zadělala na první pecen, už uběhlo několik let. Člověk, který ale jednou ochutnal domácí chléb, se ke kupovanému znova těžko bude navracet.

Z kurzu si odnesete kvásek a chleba

„Kváskový chleba voní, chutná jako chleba a déle vydrží než kupovaný,"vyjmenovává výhody domácího pečení osmatřicetiletá Gabriela Beranová z Kladna, která na chleba zadělává dvakrát týdně. Poprvé se o svůj chléb pokusila před jedním rokem. „Chtěla jsem zkusit, jak chutná voňavý domácí chleba," vysvětluje.

O svých začátcích hovoří paní Gabriela jako o pokusu-omylu. Dnes už se považuje za ostřílenou pekařku a své dovednosti předává dál. Od ledna letošního roku pořádá kurzy pečení kváskového chleba ve Středisku volného času Labyrint v Kladně. Zatím uskutečnila čtyři kurzy. „Chodí mladé páry, prarodiče, rodiče s dětmi. Každý odchází se svým upečeným bochánkem a samozřejmě také sušeným a živým kváskem," upřesňuje paní Gabriela, která se živí jako účetní.

Nejtěžší na pečení bývají právě začátky. O tom ví i sedmapadesátiletá Jana z Řehovic u Benešova, která vytáhla z trouby svůj první chleba před dvěma a půl lety. Nejprve ale bylo nutné zadělat na kvásek, od něhož se poté celá výroba domácího chleba odvíjí. Jana se učila z rad a pokynů na internetu. „První pokus se moc nezdařil, ale druhý se povedl. Od té doby vlastně mám pořád ten původní kvásek," uvádí.

Už kvásek prověří vlohy člověka

Kvalitní kvásek je základem dobrého chleba. Už ten prověří, zda má člověk na pečení vlohy. Jeho vytvoření vyžaduje velkou dávku vytrvalosti. Ne nadarmo se říká: vypěstovat si vlastní kvásek. Je to jako s rostlinkou, která se musí pravidelně zalévat a opečovávat. Pak je úspěch zaručen. Kvásek se skládá z vody a žitné mouky a jeho založení trvá tři až čtyři dny. Hotový kvásek lze uchovávat ve skleničce v chladu a pravidelně z něj pro pečení chleba ubírat.

Jana je jedna z odvážlivkyň, která se rozhodla k výrobě vlastního kvásku sama. Získání kvásku však může být mnohem jednodušší. Domácí pekaři se o svůj vyšlechtěný kvásek rádi podělí. K tomu jim slouží internetové stránky Pečempecen.cz, které pro účely „konání dobra" založili bloggeři Pan Cuketka, Míša Gregorová a Maškrtnica. Není pak nic jednoduššího, než najít na mapě nejbližšího domácího pekaře a o kvásek ho požádat. Za kvásek lidé často nic nechtějí anebo ho vymění za nějaký domácí výtvor ze zahrádky nebo z kuchyně.

„Od té doby, co jsem na kváskové mapě, jsem rozdala několik skleniček s Rudolfem. Dostala jsem za ně spoustu báječných věcí, od bylinek po mouku," těší se ze své činnostipaní Markéta ze Stochova, která se se svým kváskem sžila natolik, že si ho i pojmenovala.

Na domácí chléb zadělávají i muži

K chutnému chlebu postačí mouka, voda, sůl a špetka kmínu. Zkušené kuchařky, které pečou pravidelně, se však rádi pochlubí některou svou specialitou. „Peču chleba se škvarky, brusinkami, vlašskými ořechy," vyjmenovává své oblíbené recepty paní Gábina z Kladna. Pro pečení chleba nadchla dokonce i svého otce, který ji teď při každé návštěvě vítá nějakým svým ozvláštněným pekařským dílem, do něhož přidává různé druhy semínek.

Domácí chléb totiž nemusí být výsadou pouze žen. Na
opak, stále častěji se do pečení pouštějí také muži, kteří jsou, jak známo, rádi vynalézaví. „Samozřejmě, že prvních pár pokusů nebylo perfektních, ale technika se opakováním a zkoušením zlepšila a do půl roku byl pecen víceméně v pořádku. Druhý půlrok jsem ještě hledal chybu způsobující horizontální praskání u dna. Rok po startu jsem už byl schopen produkovat konzistentní kvalitu bez chyb. Mám rád drobné výzvy a tato patřila k těm nejvoňavějším a nejlépe zvládnutým," vypráví Vláďa Sojka z Berouna, který při pečení chleba nezapře, že se jinak pohybuje v IT oboru.

K vlastnoručnímu pečení ho přivedla vlastní náročnost na kvalitu. „Snažím se vybírat si kvalitu, vědět, jak se co vyrábí, umět být třeba i v minimální míře soběstačný," vysvětluje. Ve svém okolí zná prý jen jednu pekárnu, za kterou by dal ruku do ohně. „Několikrát mě zklamaly i farmářské trhy - nesmírně vysoká cena, která vůbec neodpovídala kvalitě," stěžuje si čtyřiatřicetiletý Sojka, který se považuje, i díky své schopnosti péct, za svobodného člověka.

„S kváskovým chlebem jsem se sžil a nehodlám s ním přestat. Až nastane rozvrat civilizace, budu doufám alespoň pro tuto dovednost přijat do kolonie kooperujících přeživších. Mé dovednosti z oblasti IT technologií by mi asi byly v takovou hodinu zcela k ničemu," dodává.

Autor: Andrea Karlíková

10.5.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Britská premiérka Theresa Mayová.
1 22

Mayová bude jednat s Trumpem. Chce hájit dohodu s Íránem

Co dneska pijeme?

Kam se podělo podmáslí?

Fašistický převrat měl začít v Brně. Cíl? Totalitní stát podobný Itálii

Brno - Čtyřiaosmdesát let uplynulo v neděli od neúspěšného pokusu o fašistický převrat v brněnských Židenicích. Událost si na místě připomenou lidé v prvorepublikových uniformách.

Desátek už nestačí. Církvi mají pomoci vyšší příspěvky od farníků

Církvím v Česku sice začal stát v posledních letech vracet majetek, který jim od padesátých let minulého století zestátňoval komunistický režim, ale na druhou stranu nyní církvím postupně klesají státní příspěvky určené na jejich chod a dále budou klesat až k nule.

Český agrární diplomat kvůli Trumpovi možná do USA nezamíří

Praha - Nový český agrární diplomat, který měl letos nastoupit do Spojených států amerických, možná do zámoří nezamíří. Ministerstva se rozhodnou těsně před jeho jmenováním. Bude záviset i na tom, zda bude nová americká administrativa v čele s prezidentem Donaldem Trumpem zavádět dovozová cla. Dnes to na tiskové konferenci řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). ČR má v zahraničí čtyři agrární diplomaty, další tři měli letos nastoupit. Kromě USA by měli zamířit do Japonska a Libanonu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies