VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chlebový kvásek mají Středočeši online

Střední Čechy - Pečení kváskového chleba se stalo fenoménem, který uchvátil řadu domácností. Nejinak je tomu ve Středočeském kraji. Do vlastnoručního pečení se pouští lidé nejrůznějších profesí a zálib. Počáteční „ne-
umětelství" totiž nemusí být až takovým problémem.

10.5.2014 1
SDÍLEJ:

Snídat čerstvý kváskový chléb s domácím džem je radostí k nezaplacení.Foto: DENÍK/Pavla Klára Urbášková

Na řadě míst jsou pořádány speciální kurzy, kde se pekařům - začátečníkům dostane náležitého proškolení. K získání kvalitního kvásku stačí navštívit internetový server, kde ho online nabízí ochotní domácí pekaři. Rádi se o něj podělí.

Důvodů, že se lidé pouštějí do vlastního pečení, může být několik. Někdo je nespokojený s kvalitou výrobků místních pekáren, u jiného může hrát roli třeba i cena. Domácí chleba z mouky, vody a soli nemusí přesáhnout cenu 20 korun a ještě si člověk na vlastním výtvoru víc pochutná než na kupovaném.

„Nechutnal mi chléb, který mi nabízely obchody, a nebavilo mě oklamávat se jejich čerstvě upečeným chlebem. Začala jsem tedy hledat recepty na ten domácí," dává se do vyprávění paní Markéta, jak se dostala k pečení vlastního chleba. Od doby, kdy tato učitelka angličtiny z malé vesničky u Kladna zadělala na první pecen, už uběhlo několik let. Člověk, který ale jednou ochutnal domácí chléb, se ke kupovanému znova těžko bude navracet.

Z kurzu si odnesete kvásek a chleba

„Kváskový chleba voní, chutná jako chleba a déle vydrží než kupovaný,"vyjmenovává výhody domácího pečení osmatřicetiletá Gabriela Beranová z Kladna, která na chleba zadělává dvakrát týdně. Poprvé se o svůj chléb pokusila před jedním rokem. „Chtěla jsem zkusit, jak chutná voňavý domácí chleba," vysvětluje.

O svých začátcích hovoří paní Gabriela jako o pokusu-omylu. Dnes už se považuje za ostřílenou pekařku a své dovednosti předává dál. Od ledna letošního roku pořádá kurzy pečení kváskového chleba ve Středisku volného času Labyrint v Kladně. Zatím uskutečnila čtyři kurzy. „Chodí mladé páry, prarodiče, rodiče s dětmi. Každý odchází se svým upečeným bochánkem a samozřejmě také sušeným a živým kváskem," upřesňuje paní Gabriela, která se živí jako účetní.

Nejtěžší na pečení bývají právě začátky. O tom ví i sedmapadesátiletá Jana z Řehovic u Benešova, která vytáhla z trouby svůj první chleba před dvěma a půl lety. Nejprve ale bylo nutné zadělat na kvásek, od něhož se poté celá výroba domácího chleba odvíjí. Jana se učila z rad a pokynů na internetu. „První pokus se moc nezdařil, ale druhý se povedl. Od té doby vlastně mám pořád ten původní kvásek," uvádí.

Už kvásek prověří vlohy člověka

Kvalitní kvásek je základem dobrého chleba. Už ten prověří, zda má člověk na pečení vlohy. Jeho vytvoření vyžaduje velkou dávku vytrvalosti. Ne nadarmo se říká: vypěstovat si vlastní kvásek. Je to jako s rostlinkou, která se musí pravidelně zalévat a opečovávat. Pak je úspěch zaručen. Kvásek se skládá z vody a žitné mouky a jeho založení trvá tři až čtyři dny. Hotový kvásek lze uchovávat ve skleničce v chladu a pravidelně z něj pro pečení chleba ubírat.

Jana je jedna z odvážlivkyň, která se rozhodla k výrobě vlastního kvásku sama. Získání kvásku však může být mnohem jednodušší. Domácí pekaři se o svůj vyšlechtěný kvásek rádi podělí. K tomu jim slouží internetové stránky Pečempecen.cz, které pro účely „konání dobra" založili bloggeři Pan Cuketka, Míša Gregorová a Maškrtnica. Není pak nic jednoduššího, než najít na mapě nejbližšího domácího pekaře a o kvásek ho požádat. Za kvásek lidé často nic nechtějí anebo ho vymění za nějaký domácí výtvor ze zahrádky nebo z kuchyně.

„Od té doby, co jsem na kváskové mapě, jsem rozdala několik skleniček s Rudolfem. Dostala jsem za ně spoustu báječných věcí, od bylinek po mouku," těší se ze své činnostipaní Markéta ze Stochova, která se se svým kváskem sžila natolik, že si ho i pojmenovala.

Na domácí chléb zadělávají i muži

K chutnému chlebu postačí mouka, voda, sůl a špetka kmínu. Zkušené kuchařky, které pečou pravidelně, se však rádi pochlubí některou svou specialitou. „Peču chleba se škvarky, brusinkami, vlašskými ořechy," vyjmenovává své oblíbené recepty paní Gábina z Kladna. Pro pečení chleba nadchla dokonce i svého otce, který ji teď při každé návštěvě vítá nějakým svým ozvláštněným pekařským dílem, do něhož přidává různé druhy semínek.

Domácí chléb totiž nemusí být výsadou pouze žen. Na
opak, stále častěji se do pečení pouštějí také muži, kteří jsou, jak známo, rádi vynalézaví. „Samozřejmě, že prvních pár pokusů nebylo perfektních, ale technika se opakováním a zkoušením zlepšila a do půl roku byl pecen víceméně v pořádku. Druhý půlrok jsem ještě hledal chybu způsobující horizontální praskání u dna. Rok po startu jsem už byl schopen produkovat konzistentní kvalitu bez chyb. Mám rád drobné výzvy a tato patřila k těm nejvoňavějším a nejlépe zvládnutým," vypráví Vláďa Sojka z Berouna, který při pečení chleba nezapře, že se jinak pohybuje v IT oboru.

K vlastnoručnímu pečení ho přivedla vlastní náročnost na kvalitu. „Snažím se vybírat si kvalitu, vědět, jak se co vyrábí, umět být třeba i v minimální míře soběstačný," vysvětluje. Ve svém okolí zná prý jen jednu pekárnu, za kterou by dal ruku do ohně. „Několikrát mě zklamaly i farmářské trhy - nesmírně vysoká cena, která vůbec neodpovídala kvalitě," stěžuje si čtyřiatřicetiletý Sojka, který se považuje, i díky své schopnosti péct, za svobodného člověka.

„S kváskovým chlebem jsem se sžil a nehodlám s ním přestat. Až nastane rozvrat civilizace, budu doufám alespoň pro tuto dovednost přijat do kolonie kooperujících přeživších. Mé dovednosti z oblasti IT technologií by mi asi byly v takovou hodinu zcela k ničemu," dodává.

Autor: Andrea Karlíková

10.5.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zaměstnanci slovenského Volkswagenu stávkují za vyšší mzdy.
5

Stávka v bratislavském VW končí, zaměstnanci se dočkají vyšších mezd

Kuchař Michael Solnička alias Mr. Steak bude od podzimu šéfkuchařem nového steakového restaurantu v Olomouci.
1 2

Mr. Steak: Gastronomický boom? Olomouc teď dává zbytku republiky na frak

AKTUALIZOVÁNO

Kvitová opět šampionkou. Svůj návrat dokonala triumfem v Birminghamu

/VIDEO/ O takovém návratu se jí ani nesnilo. Tenistka Petra Kvitová korunovala svůj comeback po prosincovém napadení neznámým útočníkem triumfem na trávě v Birminghamu. Pro českou lvici šlo přitom o teprve druhý turnaj od zranění. V novém vydání žebříčku se posune na dvanáctou příčku.

Babiš opět zrušil návštěvu České televize. Mám důležitější věci, sdělil

/ANKETA/ Předseda ANO Andrej Babiš se opět nedorazil na politickou debatu Otázky Václava Moravce v České televizi. Účast v dnešním přímém přenosu podle moderátora pořadu Moravce Babiš původně slíbil, ale pak ji zrušil kvůli nemoci člena rodiny.

AKTUALIZUJEME

V Kolumbii se potopila loď se 150 turisty na palubě

/VIDEO/ Ve vodní nádrži Guatapé na severovýchodě Kolumbie se potopila třípatrová turistická loď s přibližně 150 pasažéry.

Hurá do plavek! Ale do jakých? Hitem jsou jednodílné, radí ostravský stylista

Léto. Rtuť teploměru šplhá výš a výš. Oblékáme se do koupacího oděvu, jehož historie sahá až do antického Řecka. Po jakém typu plavek ale letos mají ženy sáhnout? Co zrovna letí?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies