Krátce po pondělní půlnoci objevili Jaroslav Stránský s Filipem Pospíšilem na sídlišti Sportovní auto s otevřenou nádrží. Vedle vozu na zemi ležela plastová lahev zpola naplněná benzinem, hadička a planžetový nůž.

V blízkém křoví hlídka spatřila ženu, jež si stěžovala na silné bolesti břicha, na místo proto vzápětí vyrazili záchranáři.

Ještě před jejich příjezdem pak strážníci zadrželi muže, který se před nimi pokoušel schovat. Jak se ukázalo, šlo o celostátně hledaného muže, kterého následně převzali policisté.

Ozbrojený lupič

Dopoledne téhož dne vyrazili do terénu Robert Novák s Ladislavem Kerplem. Operátor je poslal do rodinného domu v ulici Na Staré cestě, kde podle alarmu došlo k narušení objektu.

Jeden ze strážníků rozbitým oknem spatřil neznámého muže s rukavicemi, který před ním utekl hlouběji do domu. Hlídka muže vyzvala k opuštění budovy a zároveň prostor zajistila, aby zloděj neutekl.

Poté, co se lupič vzdal a strážníci ho předali kolegům od policie, se ukázalo, že měl u sebe dva nože. A na triku několik dalších vloupání do mělnických domů.

Záchrana seniorky

Ve večerních hodinách pak Václav Müller a Stanislav Hrabánek nejspíš zachránili život seniorce, když vyjeli do Nezvalovy ulice ověřit informaci, že jedna z tamních obyvatelek už dva dny nereaguje na zvonění ani nezvedá telefon.

S pomocí hasičů strážníci vyrazili dveře bytu a našli devadesátiletou ženu ležet na zemi. Okamžitě jí poskytli první pomoc a zavolali záchranáře, kteří seniorku převezli do nemocnice.

Poděkování starosty

Strážníci, kteří se stali hlavními aktéry výše zmíněných událostí, si podle mluvčí mělnické radnice Heleny Vavřinové vysloužili od mělnického starosty pochvalu a poděkování za správný přístup.

„To, co udělali, bylo nad rámec jejich běžných povinností. Jejich práce je mnohdy srovnatelná s činností státní policie, je škoda, že to někteří lidé nevidí," poznamenala.