Jejich řidiči, pražský zastupitel Tomáš Vavřinec a podnikatel Igor Bobrov, se v nich vraceli z tuningového srazu v Panenském Týnci do hlavního města. Druhý ze jmenovaných nyní sedí na lavici obžalovaných.

Podle státní zástupkyně Vlasty Gejdošové totiž agresivní jízdou ohrozil protijedoucí Renault Twingo. Jeho šestadvacetiletý řidič v obavě ze střetu strhl řízení vpravo, kde mimo vozovku narazil do zatravněného svahu. „Zde se renault několikrát převrátil přes střechu. Mladík za volantem i jeho o čtyři roky mladší spolujezdkyně byli katapultování z auta ven," popsala v obžalobě havárii státní zástupkyně.

Muž nehodu nepřežil, jeho spolujezdkyně byla vážně zraněna.

Bobrov obžalovaný z přečinů usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví, a jehož obhajuje nezvykle hned několik právníků, událost označil za tragédii, ale vinu odmítl. „Po celou dobu mé jízdy nikdo nemusel měnit směr. Za nehodu nenesu žádnou odpovědnost," prohlásil podnikatel.

Podle svých slov se o havárii dozvěděl až ze sdělovacích prostředků a sám se přihlásil na policii. Přiznal však, že při předjíždění kolony vozidel se pohyboval vyšší než povolenou rychlostí.

Někteří svědci však ve čtvrtek u soudu vypovídali jinak. Podle jejich slov to vypadalo, že řidiči sportovních vozů mezi sebou na silnici závodili. Shodli se také, že místo, kde se nehoda stala, je pro předjíždění poměrně nebezpečné.

Igoru Bobrovovi hrozí v případě uznání viny jeden rok až šest let vězení. Pozůstalí a příbuzní mrtvého řidiče a zraněné spolujezdkyně po něm navíc požadují odškodné zhruba pět milionů korun. „Věřím ve spravedlivý trest," řekla na chodbě soudu novinářům matka mrtvého řidiče.

Soud bude v srpnu pokračovat čtením znaleckých posudků z oborů zdravotnictví a toxikologie, neboť v těle usmrceného řidiče byly nalezeny stopy po požití návykové látky. Vyslechnut bude také znalec z oboru dopravy a zbývající svědci.