Elektrický spotřebič v kuchyňce v důsledku zkratu zajiskří a ve druhém patře budovy začne hořet. Požární hlásič se rozezní… Tentokrát je naštěstí vše jenom jako. V úterý ráno se personál a také klienti domova stali součástí cvičení složek integrovaného záchranného systému.

Především hasiči si takhle odzkoušeli zásah na tomto odlehlém a relativně špatně přístupném místě. Do údolí vedou úzké a klikaté cesty, a místo také není dobře vykryto signálem mobilních telefonů. Problémy tu mají i záchranáři s vysílačkami.

V devět dopoledne začíná simulovaný požár. Zdravotní sestra informuje o požáru na tísňové lince a se svou kolegyní se ihned dává do přípravy evakuace. V budově je patnáct seniorů, z větší části špatně pohyblivých. Zhruba po pěti minutách jsou senioři shromážděni ve druhém patře, ale co dál?

Sestry samy nemají šanci všechny seniory po schodech dostat z budovy. Cvičení je záměrně nastaveno i na situaci, kdy není možno použít spojovací chodbu do druhé budovy a je nutné snesení babiček a dědečků do přízemí.

Asi dvacet minut po nahlášení požáru přijíždějí na místo první jednotky hasičů. Profesionální jednotka z Boleslavi a Bělé pod Bezdězem, a také dobrovolní hasiči z Katusic. Záchranáři se ihned pouští do evakuace osob. Odvádějí seniory schodištěm, některé odnášejí. Vše trvá dalších téměř dvacet minut.

Z kuchyňky ve druhém patře vychází kouř, který pro navození skutečné atmosféry požáru uměle vyrábí stroj.

Ředitelka domova Vendulka Hálová je výsledkem cvičení značně zaskočena. Dokonce se neubrání slzám a tichému konstatování, že by takhle mohli všichni uhořet.

Situace ale není tak vážná, jak by se mohlo zdát. „Cvičení bylo nastaveno na tu nejméně reálnou situaci," říká velitel zásahu Bohumil Horáček. „Schválně jsme volili formu cvičení za extrémní situace, kdy nikdo z personálu bydlící v okolí nepřijde na pomoc, evakuace se provádí až do přízemí, není použita chodba do druhé budovy. Navíc se cvičení nezúčastnila záchranná služba," popisuje okolnosti nácviku hasič.

Cvičení mělo za cíl ověřit počítané časy reálného dojezdu. Určitě po vyhodnocení povede k přijetí nějakých opatření k možné rychlejší evakuaci osob. Například se nabízí výtah s vlastním zdrojem energie, plošina u schodiště a mnohé další varianty. „Musíme si nad výsledky a zjištěným stavem sednout a hledat řešení," říká ředitelka Hálová. „Takhle, jak jsem to viděla, to je katastrofa," dodává.

Sama ředitelka má ale zásluhu na tom, že se před časem zvětšil prostor pro nájezd techniky hasičů, kteří tak mají možnost přistavit k budově žebřík. Její zklamání z výsledků cvičení bylo veliké, ale skutečně šlo o extrémní situaci, která by teoreticky neměla nikdy nastat. Všichni, kteří si nácvik vyzkoušeli už ale vědí, kde se dá co zlepšit.