„Naši žáci měli ředitelské volno pouze v pondělí, protože jsme neměli zajištěnou dodávku pitné vody. Ale dneska je už všechno v pořádku a děti se normálně učí," uvedl Miroslav Trenčinský, zástupce ředitele Základní školy v Bystřici s tím, že jednodenní prázdniny měli bystřičtí školáci skutečně jen kvůli zmiňovaným technickým problémům.

„Je pravda, že v pondělí odpoledne hrozilo nebezpečí protržení hráze zdejšího Splavského rybníku, ale od školy je natolik vzdálený, že by nás i v případě vylití nijak neohrozil," zdůraznil pedagog. Zároveň ale přiznal, že na pozemku školy se voda objevila, ovšem jen o víkendu a navíc v tak malé míře, že nebylo třeba se jakkoliv znepokojovat. Proto prý není třeba, aby měla škola i nadále připravený krizový plán. „Hlavně hráz neustále hlídají rybáři z Líšna, takže není opravdu čeho se bát," je přesvědčený Trenčinský.

Stejně v klidu prožívají letošní povodně i děti z Dětského domova Racek. Přestože obcí, kde se domov nachází, protéká Konopišťský potok, jeho hladina nikterak neohrožuje obyvatele dětského domova. „Nás povodeň nezasáhla, takže my zvládáme všechno v naprosté pohodě. O víkendu a ještě v pondělí jsme byli připravení na případnou evakuaci do budovy Obecního úřadu Chlístov, byli jsme stále ve spojení s panem starostou, ale nakonec to naštěstí nebylo potřeba," uvedla ředitelka dětského domova Hana Urbanová s tím, že potok se sice rozvodnil, ale ze svého koryta se nevylil.

„Stále tady jezdila městská policie, vodohospodáři několikrát denně kontrolovali stav vody. V pohotovosti byli všechny vychovatelky včetně mě, takže děti byly skutečně v bezpečí," poznamenala ředitelka domova a dodala, že ani v roce 2002 nemuseli kvůli povodním Racek opustit. I před jedenácti lety Konopišťský potok nepřetekl.

Koho povodně mírně omezili, byli žáci třetích tříd a jednoho pátého ročníku benešovské Základní školy Jiráskova. Ti museli kvůli zvýšené hladině řeky Sázavy o dva dny oddálit svůj odjezd na školu v přírodě. Z původně plánovaných pěti dní ve Vrábově u Českého Šternberku, tam stráví pouze tři dny.

„Já bych tohle strašně nerad nějakým způsobem medializoval, protože by to nemuselo vůbec celé situaci pomoct," míní Petr Šedivý, zástupce ředitelky ZŠ Jiráskova. „V podstatě se nic neděje. Akorát čekáme, až opadne Sázava, abychom tam mohli dojet. Situace není žádná kritická, ale mohla by být, kdyby se lidé chytili nějaké informace," je přesvědčen pedagog. „Takže strašně opatrně, prosím vás, mám s tím dost starostí a nechci, aby tato zpráva něčemu uškodila," dodal Petr Šedivý, zástupce ředitelky ZŠ Jiráskova.

Vzhledem k tomu, že o nesnázích s odjezdem na školu v přírodě informoval web ZŠ Jiráskova několikrát, tedy veřejně, nejsou obavy Petra Šedivého na místě.