„Je to zařízení české výroby, které získalo i několik ocenění. Jedná se o projekční přenosnou plochu, která je spojená s počítačem a jejím prostřednictvím se děti seznamují s výpočetní technikou," řekl starosta Kutné Hory Ivo Šanc. Stroj bude stát asi 98 tisíc korun.

Svou funkcí je podobný interaktivním dotykovým tabulím, které se již několik let využívají ve školách. Na rozdíl od tabule se ale s jeho projekční plochou dá manipulovat na zemi. Plocha je tak jakýmsi „počítačovým kobercem".

Jak se školky o magic box podělí, zatím není jasné. „Je to velmi čerstvá věc, proto jsme ji ještě nestihli vyřešit," řekl ředitelka organizace Jana Procházková. 

Využívaná výpočetní technika

Pro kutnohorské mateřské školy ale nebude výuka s výpočetní technikou žádnou novinkou. „Interaktivní tabule školky sice nemají, ale za to tři z nich disponují počítačovými centry ze společného projektu společnosti IBM a ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy," připomněla ředitelka.

Centra obsahují speciální bezpečné dětské počítače s didaktickými hrami, které jsou i svým vzhledem přizpůsobeny dětem. Dva má Mateřská škola Benešova I., dva Mateřská škola Benešova II. a dva školka v ulici 17. listopadu. Zkrátka ale nepřišly ani ostatní třídy. „Malé počítače s hrami, které rozvíjí logické myšlení u dětí, má každá třída Mateřských škol Kutná Hora," dodala Jana Procházková.