Exekutorský úřad tvrdí, že by se mohlo jednat o obstrukci, jak odložit exekuční řízení. Problémy to však nevyřeší.

Dražba koní, která se měla konat ve čtvrtek od dvanácti hodin přímo v Rousínově, se podle mluvčí Exekutorské komory České republiky Petry Báčové odkládá na neurčito.

„Ačkoliv je dražba připravená a byla projednána součinnost mnoha státních orgánů, nelze dražit. Mnoho zájemců chtělo pomoci týraným zvířatům," řekl Rakovnickému deníku exekutor Exekutorského úřadu Kladno Petr Kučera.

Zatímco první dražbu (konat se měla 24. září) majitel koní odvrátil zaplacením dlužné částky ve výši sto šedesát tisíc korun, tentokrát se obrátil na Krajský soud v Plzni se žádostí o insolvenční návrh. Soud mu nakonec vyhověl. „Podle zákona tedy soudní exekutor v tuto chvíli nemůže realizovat exekuční prodej zvířat," sdělila Petra Báčová.

Insolvence je pro mnoho dlužníků pomocí v případě předlužení. Někteří neplatiči tohoto práva ale podle exekutorů zneužívají. Cílem některých žadatelů o insolvenční řízení totiž není vyřešit dluhovou situaci, ale pouze oddálit úkony v exekučním řízení. Obstrukční návrh na oddlužení ovšem dlužníkovy problémy nevyřeší.

V současné době čelí podle údajů Exekutorské komory majitel koní devětadvaceti exekucí pro dluhy v celkové výši přibližně 8,8 milionu korun.

Chovatel se provinil proti zákonu o veterinární péči

Stav koní nenechává v klidu nejen odborníky, ale také chovatele. Na majitele koní si tak „posvítila" krajská veterinární správa. Konkrétně bylo při šetření veterinární správou před několika měsíci nalezeno na farmě v Rousínově pět uhynulých koní, šest jich mělo nedostatečnou výživu a u ostatních byla zanedbána péče.

Ředitel Krajské veterinární správy Středočeského kraje Zdeněk Císař ke kontrolám uvedl: „Na farmě jsme byli koně kontrolovat několikrát. Chovatel se provinil proti zákonu o veterinární péči. Například koním nesprávně ošetřoval kopyta. Měli je přerostlá. A také jim neposkytoval dostatečnou výživu. Několik koní tak bylo ve špatném výživném stavu."

Mojmír Fiala pro Rakovnický deník před časem vysvětloval „pronásledování" úřadů jeho osoby. Podle něj se stal obětí jednotlivých úřadů.

„Jsme tedy opět reálně svědky 'honu na čarodějnice'. Máme zde příběh jako ze středověku, máme zde Bobliga a další fanatiky, máme zde flagrantní zneužívání moci. V zásadě není v silách nikoho toto zvrátit. Jedná se o téměř celospolečenskou objednávku, která pro svůj fanatismus a potěšení opět neváhá 'vložit břitvu do rukou opice'. Že je teď právě tou 'opicí' našinec Čech Slovan, je samozřejmě o to drtivější," řekl Fiala.