„Z bílé dodávky Mercedes Sprinter s pražskou registrační značkou vystoupili dva solidně vypadající a vystupující muži, kteří předtím autem projížděli ulicí a nejspíš si tipovali, kde by mohli při svém podnikání uspět," uvedl muž, který byl naštěstí tou dobou 
v domě svých rodičů, jímž muži z dodávky nabídli opravu střechy garáže.

Na nabídku, že opraví oplechováním střechu s rozměry dva a půl krát čtyři metry, a to za velice zajímavou cenu pět tisíc korun za celé dílo, včetně materiálu, nakonec syn majitelů domu, který se ujal jednání, kývl. Nízkou, proti konkurenci zhruba třetinovou cenu vysvětlovali tím, že jako malá firma nemají tak vysoké režijní náklady.

Z dodávky se pak na práci vydali další, v obličeji opálenější muži, s nimiž dva organizátoři práce hovořili slovensky a také maďarsky. „Pracovali celkem rychle, ale postupem času se mi jejich počínání přestalo líbit, protože bylo jasné, že neodvádějí příliš kvalitní práci," sdělil muž a klempíře právě proto zastavil a nabídl, že jim za dosud odvedené úsilí vyplatí dva a půl tisíc korun.

Agresivní řemeslníci

Řemeslníci tuto sumu odmítli a požadovali stejnou částku, ovšem za metr čtvereční. Na to zase nechtěl přistoupit syn majitelů garáže 
a vyzval je proto, ať uvedou střechu do původního stavu 
a z místa odjedou. Muži z dodávky však začali být agresivní, i když zatím pouze slovně. Situace ale gradovala.

Křik agresivních řemeslníků nešlo přeslechnout. A slyšeli ho v mobilu i policisté, které muž přivolal, aby situaci, při níž bezprostředně hrozilo, že přeroste ve skutečné fyzické násilí, vyřešili. „Jak ale klempíři uslyšeli, že mluvím s policisty a že na ně počkáme, nasedli rychle do auta a zmizeli," řekl muž, který si stačil mobilem vyfotit i registrační značku vozu.

Opatrnost se vyplatí

„Chtěl bych upozornit všechny, jimž podobní brigádníci nabízejí své služby, aby byli velmi opatrní," vysvětlil muž z Červených Vršek návštěvu v redakci Benešovského deníku a poskytnutí svého svědectví. To ostatně zaznamenali do protokolu také policisté, kteří na místo dorazili během deseti minut. „Říkali, že auto je v pátrání kvůli podobným případům na Brněnsku nebo Plzeňsku," dodal muž.

Jeho slova ale mluvčí středočeské policie Zdeněk Chalupa nepotvrdil. „Případ prověřujeme, zjišťujeme jeho další okolnosti a žádnou jeho právní kvalifikaci jsme dosud nestanovili," řekl a upozornil veřejnost, aby si prověřila osvědčení řemeslníků k nabízené činnosti. „Dobré je v takových případech uzavřít písemnou smlouvu. Ta se později může hodit při případném občanskoprávním sporu," dodal mluvčí.

Čtěte také: Žena lákala peníze na léčbu potřebnou i vymyšlenou