Déšť a chlad skutečně evokoval spíše listopad než začátek června. Nicméně hasiči nejsou žádné panenky z cukru a řada z nich strávila ve vlnách jinak až nečekaně čistého jezera prakticky celý den. „Pánové, vyzkoušíme si přímo na vodě záchranu člena posádky raftu. Nejdříve si 
k tomu u břehu něco povíme, pak vyrazíme trochu od břehu," vedl jednu ze skupinek zkušený nymburský hasič Zdeněk Vlasák.

Hasiči se ovšem učili 
i spoustu dalších věcí: ovládání motorového člunu, ale 
i klasické pádlování nebo například situaci s tonoucím 
u jezu. Což je mimochodem na některých místech v kraji jedna z nejkritičtějších záležitostí posledních let. „Nedávno jsme tady u ostrůvku i s policisty a potápěči procvičovali právě potápění. Z lodě jsem viděl kluky až na dně. A to je tu osmimetrová hloubka. Oni zase vyprávěli, jaké pod kořeny na dně viděli obrovské ryby," usmíval se Zima.

Nejen samotné jezero zaplnili hasiči a jejich trénink. Část jich zkoušela své dovednosti i na sousedním Labi. Na něm se například proháněl člun nymburské poříční policie.

Ještě než jsem cvičení opustil, prohlížel jsem si techniku. Specializovaná firma představovala lodní motory, další zase nejmodernější pomůcky od helem až po různé součásti výstroje. K vidění byla i buňka spojovatelů, která by dokázala navázat spojení prakticky z kteréhokoliv místa, kde by hasiči museli akutně zasahovat.

Zkrátka i přes chladné počasí se bylo na co dívat. Nymburští hasičtí velitelé opravdu ročních příprav nemusí litovat.