Svému letitému kamarádovi, horolezci Davidu Pokornému, slíbil, že mu pomůže vystoupit osmitisícovku, a splnit mu tak obrovský sen. Stejný sen má i nevidomý horolezec Honza Říha, rovněž člen expedice.

Ovšem ve čtvrtek ráno přišla z advanced base camou neradostná zpráva. „David Pokorný byl bohužel v dost špatném stavu, a to nejen fyzickém. Z domova se k němu navíc dostaly smutné novinky, a psychicky ho dost rozhodily, ani zdravotně na tom nebyl stoprocentně. Proto se rozhodl, že se vrátí," řekl Petr Mašek.

Opačný směr

Zatímco většina výpravy tedy ve čtvrtek zamířila do prvního výškového tábora, kde by měla podle plánu dvakrát přenocovat, Petr Mašek s Davidem Pokorným se vydali opačným směrem.

„Sestoupili jsme z base campu, a po zhruba čtyřhodinovém pochodu jsme se dostali na cestu, kde jezdí džípy. Právě před chvílí do jednoho z nich David nasedl a vrací se," vylíčil Miska, jak se Petru Maškovi říká.

Základní tábor

On sám se po krátkém odpočinku znovu obrátil a stoupal zpátky do základního tábora, který je pod Cho-Oyu, šestou nejvyšší horou světa, ve výšce 5700 metrů.

„Jestli vydrží počasí, vydám se do prvního výškového tábora i já. V základním táboře zůstal Martin Havlena, který nebyl ještě dostatečně aklimatizován. Snad se brzy srovná a vyrazíme spolu. Plán je strávit tam asi dvě noci, první výškový tábor je tady kolem 6200 metrů, takže je nutné stoupat pomalu," dodal.

Čtěte také: Horolezec Petr Mašek míří na další expedici. I s nevidomým kolegou