VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hořovické pekárně se vyplácí větší investice

Střední Čechy - Když Češi vyráží na delší dobu do zahraničí, často vzpomínají na český chléb a rohlík. Ale hlavně konkrétně na ten jejich. Z regionu, kde vyrostli a prožili kus života. Část Středočechů si například zvykla na svůj regionální rohlík a chléb. 

25.10.2014
SDÍLEJ:

V hořovické pekárně mají také své cukrářské oddělení. Cukrářky v příbramské provozovně právě plní svatební koláčky, které jsou připravené k pečení. Foto: DENÍK/Pavla Janoušková

PAC HořoviceSpolečnost Pekárna a cukrárna Hořovice vznikla v roce 1995 při privatizaci.

Původní hořovická provozovna byla postavená 
v roce 1961.

V devadesátých letech prošla velkou modernizací 
a instalovala nové technologie. 


V roce 1997 majitelé připojili ke společnosti mlýn v Čisté u Rakovníka, takže mají vlastní zdroje kvalitní mouky.

Před čtrnácti lety pak koupili průmyslovou pekárnu v Příbrami a před čtyřmi lety potom pekárnu v Berouně. 


V současné době se všechny tři provozovny modernizují a investují do nových technologií.

Pro své zákazníky je vyrábí PAC Hořovice, která má své provozovny v Příbrami, Hořovicích a Berouně. Příští rok firma oslaví kulaté dvacetileté výročí působení na trhu.

Za noc 200 tisíc kusů pečiva

Když se v pekárně v Příbrami začne vyrábět chleba, je to pěkný cvrkot. Linka na rohlíky dokáže zvládnout za hodinu kolem 17 tisíc rohlíků. Hotový chleba pak projíždí na páse rychlostí 800 kusů za hodinu. Za jednu směnu, která trvá jedenáct až dvanáct hodin vyrobí v Příbrami 180 tisíc kusů základního pečiva a 10 tisíc kusů chleba.

Právě provozovna v Příbrami má ze všech tří provozoven nejširší sortiment výroby. „Vyrábíme tu základní pečivo, jako chléb, rohlíky a housky, ale máme tady i novou linku s moderní technologií na výrobu jemného pečiva různých tvarů i náplní," vysvětluje obchodní ředitelka Hana Hlaváčková.

Na této lince se vyrábí třeba buchty, záviny i šátečky z listového nebo plundrového těsta. V příbramské a hořovické provozovně mají také svůj vlastní cukrárenský provoz, který se zaměřuje hlavně na ruční výrobu zákusků a koláčků. Vznikají tu posvícenské, svatební nebo chodské koláče a v Příbrami je i rozšířená výroba smaženého jemného pečiva.

Teď je v kurzu zamrazování

„V loňském roce jsme začali realizovat novou technologii zamrazování a taktéž jsme zahájili provoz nové linky na výrobu řemeslných chlebů," popisuje Hana Hlaváčková.

Letos si pekárny připravily pro své zákazníky také spoustu novinek. Například Podbrdský žitný chléb, kynuté rohlíčky s mákem nebo koláče se špaldou. Z ruční výroby mezi mladými jsou oblíbené hlavně pizza výrobky v různých tvarech.

„Naše produkty mohou najít lidé v nadnárodních a maloobchodních řetězcích, u malých obchodníků, ale také 
v cateringových společnostech, nemocnicích a u dalších odběratelů," nastiňuje Hana Hlaváčková.

Pekárna a cukrárna Hořovice má také vlastní síť podnikových prodejen, kde zákazníci najdou stoprocentní zastoupení vlastního výrobního sortimentu. Celkově tato společnost vyrábí téměř čtyři sta druhů pekařských a cukrářských výrobků. Například jenom pro obchodní řetězec Albert, jejímž jsou letitým dodavatelem, vyrábějí i speciální chleby bez E. Těmi jsou v tomto případě chléb kvasový a chléb celozrnný s dýní.

Rentgeny a detektory kovů

Za kvalitu výrobků se může obchodní ředitelka pekárny zaručit, protože společnost získala mezinárodní prestižní certifikát IFS. Výrobní prostory jsou zabezpečeny čipovými vstupy a na konci výrobních linek jsou instalovány rentgeny a detektory kovů.

„Musím přiznat, že největší zásluhou na vývoji a modernizaci má majitel společnosti Zdeněk Chvojka, který opravdu do všech provozů investuje nejenom finanční prostředky, ale i svůj veškerý čas," dodává obchodní ředitelka pekárny Hana Hlaváčková.

Autor: Pavla Janoušková Mgr.

25.10.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vladimír Putin se ujal funkce prezidenta. Gratuluje mu jeho předchůdce Dmitrij Medveděv.
11

Hon na Medveděva. Premiér je na odstřel

Farma rodiny Marákových
1 3

Více technologií, méně papírů. Farmy přebírá nová krev

Hledá se vrtulník pro českou armádu. Tiše

Po stíhačkách Gripen a obrněných transportérech Pandur jde o třetí největší armádní zakázku – tucet helikoptér za miliardy. Z favorita se údajně stal outsider a naopak. O co se hraje a jak to vypadá v místě, kde se vrtulník rodí?

Lékárny mění směr. Stále častěji nabízejí vlastní pilulky

Pryč jsou časy, kdy české lékárny nabízely jen pilulky od tradičních výrobců. Některé si začaly míchat medikamenty samy, případně si je nechávají vyrobit na míru. Například síť lékáren Dr. Max už má na pultech kolem šesti stovek vlastních výrobků. Jde hlavně o vitaminy či přípravky proti kašli a nachlazení.

Překvapení se nekoná, Rada zvolila šéfem ČT opět Petra Dvořáka

Českou televizi povede od začátku října po dobu dalších šesti let opět její stávající ředitel Petr Dvořák. V druhém kole volby generálního ředitele veřejnoprávní televize získal od Rady České televize maximum patnácti možných hlasů.

AKTUALIZUJEME

Charlie Hebdo: Policie zadržela 10 podezřelých

/VIDEO/ Velké zatýkání po Francii a Belgii. V souvislosti s útokem na redakci časopisu Charie Hebdo z ledna 2015 bylo do dneška zadrženo deset podezřelých.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies