VYBERTE SI REGION

Hořovické pekárně se vyplácí větší investice

Střední Čechy - Když Češi vyráží na delší dobu do zahraničí, často vzpomínají na český chléb a rohlík. Ale hlavně konkrétně na ten jejich. Z regionu, kde vyrostli a prožili kus života. Část Středočechů si například zvykla na svůj regionální rohlík a chléb. 

25.10.2014
SDÍLEJ:

V hořovické pekárně mají také své cukrářské oddělení. Cukrářky v příbramské provozovně právě plní svatební koláčky, které jsou připravené k pečení. Foto: DENÍK/Pavla Janoušková

PAC HořoviceSpolečnost Pekárna a cukrárna Hořovice vznikla v roce 1995 při privatizaci.

Původní hořovická provozovna byla postavená 
v roce 1961.

V devadesátých letech prošla velkou modernizací 
a instalovala nové technologie. 


V roce 1997 majitelé připojili ke společnosti mlýn v Čisté u Rakovníka, takže mají vlastní zdroje kvalitní mouky.

Před čtrnácti lety pak koupili průmyslovou pekárnu v Příbrami a před čtyřmi lety potom pekárnu v Berouně. 


V současné době se všechny tři provozovny modernizují a investují do nových technologií.

Pro své zákazníky je vyrábí PAC Hořovice, která má své provozovny v Příbrami, Hořovicích a Berouně. Příští rok firma oslaví kulaté dvacetileté výročí působení na trhu.

Za noc 200 tisíc kusů pečiva

Když se v pekárně v Příbrami začne vyrábět chleba, je to pěkný cvrkot. Linka na rohlíky dokáže zvládnout za hodinu kolem 17 tisíc rohlíků. Hotový chleba pak projíždí na páse rychlostí 800 kusů za hodinu. Za jednu směnu, která trvá jedenáct až dvanáct hodin vyrobí v Příbrami 180 tisíc kusů základního pečiva a 10 tisíc kusů chleba.

Právě provozovna v Příbrami má ze všech tří provozoven nejširší sortiment výroby. „Vyrábíme tu základní pečivo, jako chléb, rohlíky a housky, ale máme tady i novou linku s moderní technologií na výrobu jemného pečiva různých tvarů i náplní," vysvětluje obchodní ředitelka Hana Hlaváčková.

Na této lince se vyrábí třeba buchty, záviny i šátečky z listového nebo plundrového těsta. V příbramské a hořovické provozovně mají také svůj vlastní cukrárenský provoz, který se zaměřuje hlavně na ruční výrobu zákusků a koláčků. Vznikají tu posvícenské, svatební nebo chodské koláče a v Příbrami je i rozšířená výroba smaženého jemného pečiva.

Teď je v kurzu zamrazování

„V loňském roce jsme začali realizovat novou technologii zamrazování a taktéž jsme zahájili provoz nové linky na výrobu řemeslných chlebů," popisuje Hana Hlaváčková.

Letos si pekárny připravily pro své zákazníky také spoustu novinek. Například Podbrdský žitný chléb, kynuté rohlíčky s mákem nebo koláče se špaldou. Z ruční výroby mezi mladými jsou oblíbené hlavně pizza výrobky v různých tvarech.

„Naše produkty mohou najít lidé v nadnárodních a maloobchodních řetězcích, u malých obchodníků, ale také 
v cateringových společnostech, nemocnicích a u dalších odběratelů," nastiňuje Hana Hlaváčková.

Pekárna a cukrárna Hořovice má také vlastní síť podnikových prodejen, kde zákazníci najdou stoprocentní zastoupení vlastního výrobního sortimentu. Celkově tato společnost vyrábí téměř čtyři sta druhů pekařských a cukrářských výrobků. Například jenom pro obchodní řetězec Albert, jejímž jsou letitým dodavatelem, vyrábějí i speciální chleby bez E. Těmi jsou v tomto případě chléb kvasový a chléb celozrnný s dýní.

Rentgeny a detektory kovů

Za kvalitu výrobků se může obchodní ředitelka pekárny zaručit, protože společnost získala mezinárodní prestižní certifikát IFS. Výrobní prostory jsou zabezpečeny čipovými vstupy a na konci výrobních linek jsou instalovány rentgeny a detektory kovů.

„Musím přiznat, že největší zásluhou na vývoji a modernizaci má majitel společnosti Zdeněk Chvojka, který opravdu do všech provozů investuje nejenom finanční prostředky, ale i svůj veškerý čas," dodává obchodní ředitelka pekárny Hana Hlaváčková.

Autor: Pavla Janoušková Mgr.

25.10.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

POHLEDEM DENÍKU: Zeman a jeho lidé. Co se děje na Hradě?

Odchod vrchního protokoláře Jindřicha Forejta spustil lavinu otázek ohledně toho, jak to vlastně na Pražském hradě chodí.

Poslanci se chtějí vzdát vlivu na televizi

Praha – „Říká se, že co peklo schvátí, už nenavrátí. A jak vidíte, není to pravda," říká v nadsázce poslanec Martin Komárek (ANO), když objasňuje, co má přinést poslanecká novela zákona o České televizi a rozhlasu. Naráží na to, že se poslanci prostřednictvím novely chtějí vzdát moci nad veřejnoprávními médii.

Polská medvědice rozbila skrytou kameru, která ji natáčela

Varšava - Se zjevným potěšením se medvědice válela v čerstvě napadlém sněhu v pohoří Bieszczady na jihovýchodě Polska - než si všimla, že ji při dovádění natáčí skrytá kamera. Fotopast vzápětí rozbila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies