„Pro výstavbu útvaru a celkovou revitalizaci vojenského areálu Dukelská kasárna I byl ustanoven harmonogram, podle kterého Armáda České republiky postupuje. K plnění úkolů byl sestaven pracovní tým, jehož první zasedání se uskutečnilo na počátku března," uvedla s tím, že v současné době se plánuje organizační struktura útvaru a postupná výstavba štábu a jednotek.

„Důležitou zprávou je, že organizační jádro by mělo být vytvořeno k prvnímu srpnu tohoto roku," konstatoval starosta města Pavel Jenšovský.

Základní revitalizace areálu by se měla uskutečnit po etapách, a to v závislosti na dostupnosti a výši dostupných peněz a také úspěšnosti a rychlosti realizace. „Souběžně s tím bude armáda personálně naplňovat nový útvar," sdělila mluvčí Andrea Strnadová.

Příprava objektu k provozu

Nově vznikající útvar v rakovnických kasárnách má za úkol připravit objekt k provozu. Nejedná se ale o nikterak složité stavební zásahy. Vojenské objekty totiž jsou, a to vzhledem k rozsáhlé rekonstrukci před několika lety, ve velmi dobrém stavebním stavu.

Bude se tak jednat o zcela běžné potřeby, jako je oprava vnitřních omítek, vymalování nebo položení nové podlahy zejména v jednotlivých kancelářských prostorech či ve služebnách. 

„Procházeli jsme budovy, stačí připojit počítače a může se defakto pokračovat. Samozřejmě, že během těch dvou let došlo k určitým věcem jako je oprýskání zdí, fasády a podobně," řekl už dříve ke stavu kasáren starosta města Pavel Jenšovský.

Rakovnický deník už počátkem února informoval o tom, že vedení Armády České republiky neuvažuje o přesunutí existujícího vojenského útvaru do Rakovníka. Potvrdil to tehdy i Jiří Celetka z tiskového oddělení armády.

Do roku 2018 až 650 vojáků

Místostarosta Rakovníka Miroslav Samaš pak řekl, že do města přijel počátkem února první zástupce náčelníka Generálního štábu Armády České republiky, generálporučík Jiří Baloun. „Ten nám potvrdil, že armáda počítá s tím, že do roku 2018 zde bude šest set až šest set padesát vojáků," potvrdil Miroslav Samaš.

V Rakovníku by mělo vzniknout jakési armádní logistické centrum, a to vzhledem k vybavení, možnostem a rozlehlosti areálu, ale také výcvikové centrum pro nové jednotky.

„Armáda chce využívat prostory také pro shromažďování nakoupené vojenské techniky, která následně bude přerozdělována k útvarům, či ke shromažďování staré techniky. V areálu je dostatek garáží a objektů k tomu vhodných," sdělil Miroslav Samaš.

O tom, že vojenský objekt v Rakovníku Armáda České republiky neprodá, ale znovu zužitkuje, přijel rozhodnout do Rakovníka počátkem září ministr obrany Martin Stropnický (ANO) spolu s náčelníkem Generálního štábu Armády České republiky Josefem Bečvářem.

Řada dalších budoucích plánů

„Armáda tato kasárna potřebuje, protože jsme v jiné bezpečnostní situaci a jsme také v jiné situaci, co se týče počtu vojáků. Chceme totiž přijímat více vojáků už i v tomto roce, ale i následujících letech," nechal se slyšet v září loňského roku po jednání s rakovnickými zastupiteli a vedoucími jednotlivých odborů úřadu ministr obrany Martin Stropnický.

„Chceme mít také početnější aktivní zálohy. Máme řadu dalších plánů, a proto potřebujeme zázemí, které nám rakovnická kasárna mohou poskytnout," dodal ministr.

Vojáci opustili vojenský areál k 1. lednu 2014, od té doby armáda řešila, co s objektem, už se také připravoval jeho prodej. Zpět se už nevrátí záchranáři. Vedení rakovnické radnice dalo sice ministerstvu obrany návrh, aby v Rakovníku znovu sídlil záchranný prapor, nebo alespoň minimálně záchranná rota, tak jak tomu bylo dříve. Armáda ale od těchto útvarů ustupuje.

„Požadovali jsme, aby součástí kontingentu, který tu bude, byl také záchranný útvar, minimálně záchranná rota. Byli jsme ale ubezpečeni, že armáda od těchto útvarů ustupuje, s tím, že k těmto úkolům cvičí všechny své útvary," vysvětlil starosta Pavel Jenšovský s tím, že v případě potřeby tak právě jakýkoliv útvar, který v Rakovníku bude sídlit, bude schopen poskytnout záchrannou činnost.

Čtěte také: Nový vojenský útvar začíná obnovovat provoz kasáren v Rakovníku