Příznaky otravy čtyřletého francouzského buldočka Bédi tomu sice napovídají, ale prokázat to už v této době, nelze.

„Veterinář, který zajistil krev otráveného psa pro další zkoumání vzorek znehodnotil. Proto z něj nelze určit, zda skutečně zabíjel karbofuran," potvrdil při radniční tiskovce starosta Benešova Jaroslav Hlavnička, který kauzu otravy psa bedlivě sleduje.

V sázce, pokud by se prokázalo, že skutečně zabíjel chmelový jed, je totiž mnohem více, než „jen" psí životy. 

Chemický přípravek, který zemědělci ve zředěné formě používali k hubení hmyzích škůdců, je kvůli své toxicitě už řadu let zakázaný. Přesto se na českém venkově dají najít jeho velké zásoby. Je o to nebezpečnější, že se jedná o takzvaný dotykový jed. Jeho oběť ho totiž nemusí přímo pozřít. Stačí pouhý dotek těla oběti otravy…

Buldoček Béďa, byť nelze prokázat, že se otrávil karbofurenem, při venčení nic nepozřel. „Nejspíš jen olízl trávu," uvedl chovatel.

Otrava vzácných orlů

Karbofuranem se na Olbramovicku a Miličínsku otrávili před časem také vzácní orli. Poslední takový případ se odehrál před několika dny na 
u Bechyně na Táborsku, kde karbofuran vyhubil v hnízdě celou orlí rodinu…

Podle zakladatele Ochrany fauny ČR Pavla Křížka, otravy zvířat způsobují samozvaní ochránci honiteb, kteří tímto drastickým a zakázaným způsobem chrání „svou" lovnou zvěř před predátory. „Otrávená zvířata, která nacházíme, jsou jen špičkou ledovce," tvrdí Křížek.

Podle něj stačí traviči své neblahé dílo uklidit ve většině případů dříve, než se kauzu podaří zmedializovat. To se případu otravy psa Bédi, jakkoliv jsou závěry ukazující na chmelový jed zpochybnitelné, nestalo.

Město Benešov v obavě před dalšími podobnými případy rozmístilo v Tužince cedulky s upozorněním, aby se nikdo nedotýkal mrtvých zvířat a okamžitě kontaktoval strážníky či policisty na linkách 156 či 158.

Osudové olíznutí kamaráda

Kvůli závažnosti případů všechny dosud známé případy otravy karbofuranem na Benešovsku vyšetřovali vedle veterinářů také policisté. V roce 2005 olízl na louce za Tuchyní u Netvořic jezevčík Doreček svého mrtvého kocouřího kamaráda a už nebylo mu pomoci.

Jed zabíjel také v roce 2009. Tentokrát u Olbramovic odnesl počínání zločince, trávení zvířat je totiž trestným činem, orel skalní. O dva roky později pak přišel o život další orel, samice vzácného orla mořského. Ta zahynula po té, co pozřela sousto z mršiny položené na poli u Záhoří nedaleko Miličína.

„Kromě orlů jsme nalezli u Tomic otráveného krkavce a u Václavic zase luňáka," doplnil ekolog Pavel Křížek.

Co je karbofuran a jak působí na organismusKarbofuran se používal v zemědělství jako pesticid, ale zemích Evropské unie byl již zakázán. V Česku byl karbofuran v prodeji až do prosince 2008 pod jménem Furadan ve formě postřiku a granulí. V ČR je v posledních letech zneužíván karbofuran k zabíjení šelem a dravých ptáků. Smrtná dávka pro ptáky je kolem 0,5 mg na kilogram živé váhy. Ptáci obvykle považují granuli karbofuranu za zrní, přičemž i jediná granule ptáka zabije.

Otrávený živočich přitom umírá během několika minut v silných křečích, a proto takové použití karbofuranu zakazuje zákon o myslivosti a zákon na ochranu zvířat proti týrání. V letech 2004 a 2005 byli v ČR nalezeni čtyři orli mořští prokazatelně otráveni karbofuranem. V roce 2006 byla otrava karbofuranem prokázána u osmi orlů. Na přelomu let 2007 a 2008 někdo masově trávil karbofuranem lišky a psy na Kaplicku. Zdroj: Wikipedia