VYBERTE SI REGION

Kavárník: Jsem hlavně moc rád, že už to není jen o velkém českém rybníku

Rakovník /ROZHOVOR/ - Prvního září tomu byl přesně rok od otevření „pravé" Kavárny Petra na Husově náměstí v Rakovníku. Myšlenku malého rodinného podniku, jehož jméno však získalo zvuk i za hranicemi Rakovníka, přiblížil duchovní otec konceptu „kvalitní kavárny s kvalitní kávou" David Fencl.

21.9.2015
SDÍLEJ:

Myšlenku malého rodinného podniku, jehož jméno však získalo zvuk i za hranicemi Rakovníka, nám přiblížil duchovní otec konceptu „kvalitní kavárny s kvalitní kávou“ David Fencl.Foto: Jakub Černý

Proč jste se rozhodli otevřít kavárnu? V Rakovníku už kavárny jsou, nebo ne?

Je pravda, že názvem jediná kavárna v Rakovníku nejsme, ale chováním jsme jediná kavárna asi byli, když jsme otevřeli. Mamka si odjakživa přála cukrárnu, jenže já jsem si říkal, že cukrárna je na náměstí na každém rohu, kdežto pořádné kafe tu nemají nikde. Vzal jsem tedy mamku do několika kaváren a ukázal jí, že to není jen o rozpustné kávě k dortu. Mamce se myšlenka kavárny zalíbila, a tak jsme 1. září 2014 otevřeli. Nyní je to vlastně rok od zahájení provozu.

Jaké byly začátky v podnikání?

Prvního září jsme otevřeli, přišli známí a známí známých v kavárně bylo narváno. Ale my jsme předtím nikdo neměl zkušenost s obsluhováním, nikdo nejsme číšník… Spadli jsme do toho rovnýma nohama. Byli jsme sice trošku vyděšení, ale už jsme v tom byli, investovali jsme peníze, čas, elán…, nebylo cesty zpět. A to víte, kritiku jsme si vyslechli hned první den: „Tohle kapučíno není kapučíno a tahle káva, to taky není ono!" Ale postupem času jsme se do toho dostali.

Absolvoval jste nějaké kurzy na přípravu kávy?

Většina toho, co o kávě vím, pochází z knížek, z internetu a z osobních zkušeností při obcházení pravých prestižních kaváren. Do kurzů na přípravu kávy jsem nechodil. Úplně nejvíc naučí praxe. Ale v prosinci jsem si řekl, že by bylo dobré, když už umím našlehat mléko a udělat kapučíno, vymyslet i nějaký obrázek, kterým bychom se odlišili. Stále hledáme, jak se odlišit a dělat to jinak. Udělal jsem si tedy celodenní kurz kreslení do kávy u baristky Petry Veselé, což je něco jako guru v oblasti kávy. Petra byla velmi ochotná, mohli jsme se ptát úplně na cokoli, i tematicky z jiných kurzů, které pořádá, takže jsem se vlastně dozvěděl o kávě hodně věcí nad rámec kurzu kreslení.

A zkušenosti z kurzu, knížek a praxe jste převedli do rakovnické Kavárny Petra…

Ano, v podstatě jsme teprve od ledna 2015 rozjeli koncept kvalitní kavárny s kvalitní kávou. Tehdy už jsem měl vlastní hlavu, vlastní zkušenosti a znalosti získané od odborníků, a neposlouchal jsem jen obchoďáka, který když jednou přijel, tak se dokonce divil, proč čistíme mlýnek tak často, vždyť to prý stačí jen jednou měsíčně. Tak to jsem se tehdy mohl jen usmívat. Čistota je základ!

Odkud berete kávu a jakou?

Měli jsme tu kávu od deseti různých pražíren, ale teď jsme se ustálili na dvou FragriaCoffee a Doubleshot. FragriaCoffee nám praží „směsku", což je ta levnější a sladší varianta. Je namíchána z přesného poměrů arabik a robust přímo pro nás. Doubleshot, protože patří do top pražíren v ČR, máme na druhém mlýnku se stoprocentní jednodruhovou arabikou. Pak máme třetí mlýnek na filtrovanou kávu, kde střídáme ob asi tři dny různé stoprocentní jednodruhové arabiky od FragriaCoffee i od Doubleshotu. A navíc máme ještě ESE Pody (vakuované kapsle navážené kávy), kde si můžete vybrat z několika druhů kvalitních káv (brazilská, kolumbia, biologica…) a z nich si nechat připravit cokoli, co má základ espresa.

V čem je vaše kavárna a vaše káva jiná?

Primárně nabízíme kávy mnoha chutí. K nám se chodí hlavně ochutnávat. Klasické značky si zakládají na tom, že jejich káva chutná vždy a všude stejně. My však bereme kávu i od Doubleshotu, který v ČR začal se středoevropským pražením, což je světlé pražení, kde, když kávu pijete častěji, můžete poznávat různé chutě ovoce (broskve, mandarinky, pomeranče…), protože káva je ovoce. Kdežto tradiční italské pražení jde až do karamelizace, takže káva je pak sladší, ale už v ní nerozpoznáváme chutě a stává se uniformnější. Středoevropská káva, kterou se u nás snažíme primárně také nabízet, je tedy kyselejší. Ale zaplaťpánbůh už to dnes není o tom, že „kyselá káva je asi zkažená". Mírně kyselá je proto, že Středoevropané chtějí ochutnávat, poznávat rozdíly. Káva je ovoce a měla by se i tak chovat. Jablko a hruška nemůžou přece chutnat stejně.

Kdo je majitelem kavárny?

Majitelem je mamka, mně by nedali půjčku. Já mám vystudovanou stavárnu, z té jsem šel na elektronické instalace budov, kde jsem už v druhém semestru začal s kavárnou. Školu jsem tedy ukončil. Původně jsem nepočítal, že v kavárně budu nějak napevno, ale pak mě to chytlo. Ze svých vydělaných peněz jsem kupoval skleničky do kavárny apod. Od prosince jsem tady byl pořád. Když jsem nebyl v Petře, obcházel jsem pražské prestižní kavárny a obesílal pražírny.

Zajímají se lidé o kávu a myšlenku kavárny?

Já jsem hlavně rád, že už to není jen o „velkém českém rybníku". Že lidé už za malé espreso číšníkovi nevynadají, že přišli na to, že kvalitní espreso má taky něco do sebe, ačkoli se nepodává v půllitru. A hlavně jsem nadšený, když má někdo zájem o to, co u nás „jedeme". Nedávno jsme měli zákazníka, starší více než šedesátiletý pán, který říkal, že o nás nevěděl, že moc kávu nepije, ale že tedy zkusí kolumbii. A pak ji opravdu moc chválil! Říkal, že k nám začne chodit na kávu, cenu vůbec neřešil, a já byl moc rád, že i pán, který vypadá na obyčejného pivaře, ocenil naši kávu, a kávu vůbec.

Dorty pečete přímo u vás?

Dorty dovážíme. Na všech úřadech nás seznámili s různými papíry a dorty péct nemůžeme. Nikdo u nás není vyučený cukrář a nemáme ani místo, kam dát pekárnu. Všechno musí být úřady schválené, hygienické, vybavené… Máme jen celodenní nabídku toustů, palačinek a takových maličkostí.

Kolik máte zaměstnanců?

Od jara je tu na brigádě kamarád Honza ze základky a jako rychlá náhrada za brigádnici jeho sestřenice Milada, já, mamka, sestra. Taťka nás občas zaveze, ale ten má svůj byznys. Všichni jsme tu vlastně jedna velká rodina.

Proč Petra?

Máma je Petra, sestra je Petra. Ze začátku jsme si hráli se slovíčky cizího původu, ale nějaké latinské, anglické názvy do Rakovníka nejsou. Světový název by v takovém typicky českém městě neuspěl. Kam budou lidé chodit? Do Petry, k Petře, za Petrou… Zákaznice nám pak dokonce začali říkat, že jsou taky Petry a že se jim u nás hrozně líbí.

Kdy máte otevřeno?

Máme otevřeno celý pracovní týden od devíti do sedmi večer a v sobotu od dvou do šesti. Sedm dní už vážně nezvládneme. Deset hodin čistého pracovního nasazení, a to nepočítám přípravu a úklid.

Jakub Černý

Autor: Redakce

21.9.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Inkluze je zločin na dětech, říká Václav Klaus mladší

Havlíčkův Brod /ROZHOVOR/ - Má všeobecní vzdělání budoucnost? Je inkluze krok tím správným směrem? To byla hlavní témata přednášky, kterou v Havlíčkově Brodě nedávno připravil Okrašlovací spolek Budoucnost.

Manželé ze Kdyně se snažili zachránit život mladému sportovci. Bohužel marně

Hluboká - Silák z Hluboké zemřel za jízdy na kole. Jeho otec děkuje manželům Homolkovým, kteří bojovali o jeho život.

Starosta Pískové Lhoty na Nymbursku byl obviněn z rozkrádání obecních peněz

Písková Lhota /FOTOGALERIE/ - Zpronevěra a zneužití pravomoci úřední osoby. To jsou dva trestné činy, z nichž policie obvinila šestačtyřicetiletého starostu Pískové Lhoty na Nymbursku Radovana Staňka. Obecní peníze měl rozkrádat ve spolupráci s účetní obce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies