První podezřelý alkohol zadrželi na Benešovsku státní zaměstnanci už ve čtvrtek 13. září, tedy ještě před tím, než ministr zdravotnictví Leoš Heger vyhlásil zákaz pití, nabízení a prodeje tvrdého alkoholu nad 20 procent. „Jednu, už načatou lahev, zajistili celníci v provozovně 
v Prosečnici. Obsah nádoby bude předmětem podrobného chemického rozboru," uvedl vedoucí Oddělení hospodářské kriminality PČR Benešov Jan Záklasník.

Kde přesně k zabavení lahve došlo, ale neuvedl. Benešovskému deníku se však ozval Jiří Pejcel, majitel prosečnického Penzionu Club Démon. „Volají mi známí, co že to u nás prodáváme za jedy. Žádné neprodávám, cítím se poškozený," vytýkal Benešovskému deníku, ač ten prodejce, u něhož celníci podezřelý nápoj objevili, neuvedl.

„Na veškeré zboží mám účty, nakupuji v Makru v Praze," vysvětloval a jmenoval také prosečnickou provozovnu, kde k zadržení podezřelé kořalky mělo dojít. „Rozlévají tam alkohol z desetilitrových kanystrů. Každý to tady ví," postěžoval si Pejcel. Jeho informaci o konkurenční prosečnické provozovně stojící nedaleko jeho penzionu však Jiří Barták, mluvčí GŘ cel a Celního ředitelství Praha, pod které Celní úřad Benešov spadá, nepotvrdil.

„O žádné provozovně jsme nemluvili a mluvit nebudeme. Pro nás je to daňové řízení a to je neveřejné," vysvětlil Jiří Barták. „Výsledky našeho šetření nejsme oprávněni někomu sdělovat," řekl Barták. Tak právě tuhle informaci se od celníků, kteří společně s dalšími orgány státní správy kontroly v českých provozovnách provádějí, neuslyšíte.

Výsledky se tak dozví pouze ti, kterých se to bezprostředně týká. A samozřejmě případně i orgány činné v trestním řízení. Patří k nim i soudy a jejich jednání bývají ve většině případů veřejná. Jenže tak daleko aféra s metylalkoholem na Benešovsku ještě nedošla. Vlastně se zde zatím žádný jedovatý nápoj neobjevil.

„Metylalkohol jsme nikde nezjistili, ale celníci odhalili v provozovnách v Trhovém Štěpánově, Sedmpánech, Souticích a Voticích lahve, které byly sice opatřené kolky, ale prodejci k tomuto zboží neměli potřebné nabývací doklady," uvedl Pavel Mareš šéf policistů na Benešovsku s tím, že zmiňované zboží celníci zabavili a vydají je obchodníkům teprve po předložení požadovaných dokumentů. V kterých konkrétních provozovnách ale úspěšná razie celníků proběhla, však i v těchto případech zůstane utajeno.

Podle Jiřího Pejcela, majitele prosečnického penzionu Démon, opatření státu dopadne citelněji na poctivé provozovatele. A doplatí na něj nejen majitelé hospod, restaurací, barů, hotelů či prodejen, ale také jejich zaměstnanci. „Nižší tržby máme už nyní. Je jasné, že ztrátu musíme nějak vyrovnat," míní Pejcel. „Jestli bude prohibice trvat déle, budeme muset jít dolů i s platy zaměstnanců. Jestliže nyní berou patnáct tisíc, budou brát jen dvanáct. Nedá se nic dělat," má majitel Démona zcela jasno.

Stejný názor zastává i provozovatel restaurace v Teplýšovicích Lukáš Kazda. „Pro naše malé provozovny na vesnicích je prohibice likvidační. Myslím, že nejvíc nahrává kšeftařům a pašerákům," domnívá se Kazda a jako možnou paralelu připomíná období třicátých let minulého století ve Spojených státech s mafiánským bossem Al Caponem a jeho mnohamilionovými zisky z pašování alkoholu z ciziny.

Jenže ani zrušení podávání, nabízení a prodeje kořalky, nemusí být pro stát, který opatřením bojuje za zdraví obyvatelstva, výhrou. „Domnívám se, že vyhlášením opatření nebezpečný alkohol z prodeje zmizel. Kdo ale ví, co má kdo ve skladu pro hosty připraveno?" táže se Jiří Pejcel. „Až prohibice skončí, v nabídce se zase objeví pančovaný alkohol a budou další otravy. Je to zkrátka začarovaný kruh," prorokuje už nyní Jiří Pejcel, majitel penzionu Démon.