Navíc podle ředitelky Blanky Bendlové zastupitelé pro letošek divadlu přiřkli v rozpočtu částku, která je pro soubor likvidační. Jak zaznělo na posledním jednání zastupitelů města, stavební firma neplní harmonogram prací oprav a stanovený termín dokončení 
10. března se jí podle stavebního dozoru nepodaří splnit. V tom případě jí hrozí velké penále.

Ale i kdyby nasadila vražedné tempo, je tu další komplikace. Není totiž divadlem vysoutěžen nábytek. „Když jsme v pondělí otevřeli obálky, byli jsme nepříjemně překvapeni. Dostali jsme jen dvě nabídky, což pro veřejnou soutěž zákon nepřipouští. Hledáme teď nějaké řešení situace. Jsme ale připraveni začít zkoušet a hrát 
v opravené budově i bez nábytku, křesel nebo líčicích stolků. Není to tak, že bychom nemohli fungovat," uvedla Bendlová.

Rozčarování nad neúspěšným výběrovým řízením neskrýval kladenský primátor Dan Jiránek. „Nevíme, kdy bude budova dokončena. Vybavení interiérů řešíme a bude asi nutné prodloužit lhůty otevření divadla. Jestli vše bude bez nějakých odvolání účastníků v novém výběrovém řízení, mohlo by být divadlo nábytkem vybaveno někdy v srpnu," prohlásil primátor.

Nedostatečná finanční pomoc z města

Největší hrozbou pro další existenci divadelního souboru je ale podle ředitelky nedostatečná finanční pomoc ze strany města. „Schválených sedmadvacet milionů korun je likvidačních," uvedla ředitelka s tím, že v roce 2007 mělo divadlo k dispozici 34 milionů korun od města plus dva a půl milionu příspěvků ministerstva kultury a kraje.

Loni to bylo už jen 28 milionů z rozpočtu města, letos ještě o milion méně. Přitom stěhování zpět do hlavní divadelní budovy z dočasného azylu v loutkovém Lampionu je finančně náročnější. „Musíme totiž přijmout herce, uvaděčky, šatnářky, techniky," řekla Blanka Bendlová.

Protože je stále nejisté, kdy bude divadlo otevřeno, není možné vypsat termíny předplatného, ani třeba pronájmu divadelní restaurace. To podle Bendlové znamená, že je těžké odhadnout výši příjmů.

Zánik souboru podle primátora nehrozí

Primátor Jiránek prohlásil, že zánik souboru nehrozí, pouze se divadlo bude muset poohlédnout i po finančních zdrojích. „Když nebude divadlo nuceno k úsporám, máme obavy, že bude zbytečně utrácet," konstatoval primátor. To ale ředitelka Bendlová odmítá a poukazuje na vnitřní úspory z rozpočtu divadla v posledních letech.

Náměstek primátora Miroslav Bernášek, který má na starosti peněžní toky města, je rovněž přesvědčen, že kladenské divadlo z finančních důvodů nezanikne.

 „Paní ředitelka neustále opomíjí rezervu vytvořenou na účtech divadla v minulých letech. Ta tvoří devět a půl milionu korun. Garantujeme, že z ní tři miliony korun může letos také použít na své provozní účely. Tím se rozpočet zvyšuje na třicet milionů, tedy sumu, kterou samo vedení divadla označilo jako dostačující. Není vyloučeno, že bude možné další prostředky v případě nějakých mimořádných akcí uvolnit z rozpočtové rezervy," prohlásil náměstek primátora Bernášek.