Velké rozčarování cítí bývalí voliči ODS. Většina dotázaných, kteří právě tuto stranu volili před třemi lety, neví, čím ODS nahradit. „Ať tam dáte z těch stran, které už ve vládě byly, kohokoliv, je to jedno. Chtělo by to volit nové strany, které mají šanci se do sněmovny dostat. Když k volbám nepůjdeme, bude to, jako kdybychom dali hlas komunistům," řekl muž pracující u jednoho z plotů na výjezdu 
z Úmyslovic, který si nepřál být jmenován.

Levicoví voliči jsou podle očekávání velmi disciplinovaní a k volbám se určitě chystají. Dvaaosmdesátiletý Miroslav Šimon z Úmyslovic, které měly při posledních parlamentních volbách jednu z nejhorších volebních účastí 
v okrese, má jasno. „Já k volbám určitě půjdu a volit budu tu stranu, jako vždycky," odpověděl v anketě Nymburského deníku. Ani nebylo potřeba se ptát, kterou stranu má na mysli.

V posledních parlamentních volbách v roce 2010 měl největší volební účast Zvěřínek, kam přišlo k volebním urnám téměř 79 procent ze 182 oprávněných voličů. „Uvidíme, jak to bude letos. Zvěřínek má, tuším, průměrný věk čtyřicet let, tím se i zřejmě vysvětluje minulá volební účast," myslí si Petr Gross, obyvatel obce.

„Není koho volit"

Ovšem podle dalších dotázaných není v obci zrovna nejlepší vůle lidí jít k volbám. „Není koho volit. Lidi se hodně rozmýšlí, jestli to má vůbec cenu," řekl další z dotázaných.

Jednu z nejmenších volebních účastí v roce 2010 měly například Úmyslovice, 54,39 procent, a to i přesto, že se do obce za poslední léta přistěhovalo mnoho mladých lidí. Na prvních třech místech skončily pravicové strany, ODS, TOP 09 a Věci veřejné. 
A právě tady je mnoho lidí, kteří v tuto chvíli tápou 
a nevědí, koho budou v případě, že k volbám půjdou, volit. Zřejmě ani volební účast se oproti roku 2010 moc nezmění. Možná se ještě sníží.