Potvrdil to starosta Marek Škvor. „S obcemi jsme se dohodli, že projekt zastřeší svazek obcí Chopos," řekl s tím, že už je zadaná projektová dokumentace na vznik vodovodu.

Naději starou jen několik let, která však pohasla kvůli nedohodě obcí, oživil nový projekt. Ten, proti původnímu záměru, připojit se k dálkovému vodovodu z Úpravny vody Želivka do Prahy u Vranovské Lhoty, počítá s tím, že se napojí u Křešic nedaleko Divišova. 

A právě Křešice se chtějí také připojit. Po tom stále touží nejen Ostředek, Vranov a Teplýšovice, tedy tři obce, které o to usilovaly už dříve, ale nově také Čakov a Struhařov. A vodu ze Želivky by chtěli pít také v Chotýšanech.

Nejasná výše kompenzace

Ředitelství silnic a dálnic sice uznává, že vodu v Ostředku znehodnotila sůl z dálnice při její zimní údržbě, ale částka, kterou to obcím kolem dopravní stavby chce kompenzovat, zatím dohodnutá není. 

Část přivaděče, která by pitnou, nezávadnou vodu přivedla až do Ostředka, by se mohla začít stavět už v roce 2018 a jeho cena je odhadována na 10 milionů korun. Jakou částkou nakonec přispěje Ředitelství silnic a dálnic, bude pak záviset na jednáních.

Čtěte také: Život lidí 
z Ostředka bude otravovat sůl z dálnice D1 asi ještě dlouho