Letos ale k zahájení dlouho očekávané rekonstrukce prý skutečně dojde. Potvrdil to hejtman Středočeského kraje Josef Řihák. „Dotace na projekt je schválená, nyní se čeká jen na podpis smlouvy o dotaci," prohlásil hejtman a dodal, že projekt je těsně před zahájením zadávacího řízení.

Rekonstrukce silnice za více než sedmdesát milionů korun by měla podle plánu 
odstartovat letos v červnu nebo v červenci. Zahájení prací by podle hejtmana mohlo ohrozit snad jen případné 
odvolání neúspěšných firem, které zakázku nezískají.

Generálka kralupského průtahu výrazně ochromí už tak napjatou dopravní situaci ve městě. Tomu chce radnice alespoň částečně předejít.

„Jednáme s krajem o tom, aby stavba probíhala po etapách a městem se dalo projíždět. Chceme, aby byl most TGM průjezdný až do posledního okamžiku," prohlásil starosta Kralup Petr Holeček a poznamenal, že uzavírce mostu, který město rozděluje na dvě části, se vyhnout nedá. „Těsně před mostem dojde 
k vybudování podchodu pro pěší a cyklisty," připomněl starosta.

Podchod zaplatí město ze svého

V rámci náročné rekonstrukce průtahu městem dojde v úseku od mostu k Přemyslově ulici k vybudování tří kruhových objezdů. Jeden 
z nich bude právě v blízkosti mostu u křižovatky Na Františku, kde dojde ke zrušení přechodu. Ten pak nahradí již zmíněný podchod.

Podchod Na Františku bude město muset nechat vybudovat za své peníze. Včetně úpravy chodníku kolem nemocnice, lávky přes potok na Cukrovar a výměny veřejného osvětlení by mělo jít o investici za zhruba 18 milionů korun. Podobnou částku ze svého rozpočtu uvolní kraj a zbytek pokryje evropská dotace.

Zahájení stavby může podle starosty Holečka zkomplikovat také neprůjezdný železniční nadjezd v Nelahozevsi, kudy povede budoucí objížďka. „Oprava mostu, na kterou kraj čeká, ještě nebyla provedena. Do té doby není možné kralupský most uzavřít, jinak bychom město úplně odstřihli," vysvětlil starosta.