"Bojujeme o pacienta, který má nabídku v Praze. Potřebujeme udržet pacienty ve středních Čechách," uvedl Petera. Například v kladenské nemocnici je potřeba dokončit bloky C2, D a A, náklady jsou tam spočítány téměř na 1,4 miliardy korun.

V Benešově se má propojit chirurgie a interna, v Příbrami je potřeba opravit budovu D a křídlo D4 za stovky milionů korun. V Mladé Boleslavi by se mělo investovat hlavně do porodnice a gynekologického oddělení, v Kolíně čeká na rekonstrukci za 185 milionů pavilon O, tedy bývalé dětské oddělení.

V kolínské nemocnici přitom kraj ještě nezaplatil desítky milionů korun za vybavení pavilonu N. Hejtmanství dodavateli nabídlo vyrovnání ve výši 54 milionů korun, na což protistrana podle Petery nepřistoupila. Požadovala o deset milionů více, i s penále se to podle hejtmana blíží 70 až 80 milionům korun. Kraj nyní čeká na to, jak o věci rozhodne soud.

Krajské nemocnice se podle Petery zlepšily ekonomicky, v prvních čtyřech měsících letošního roku se držely v černých číslech nemocnice v Benešově, Kolíně a Mladé Boleslavi. Hospodaření příbramské nemocnice se pohybovalo kolem nuly. Potíže mělo pouze Kladno, které se dostalo asi do dvacetimilionové ztráty.

"Je ale potřeba říci, že dotujeme nové provozy, kde se zvedají energetické nároky," podotkl Petera. Ročně podle něj dotace pro krajské nemocnice představuje 100 milionů korun.