Vládnoucí ČSSD podpoří svým jménem především náměstek hejtmana a krajský radní Karel Horčička (pořadové číslo 4) a dále starostka Lipníku Ingrid Podroužková, starosta Dobrovice Tomáš Sedláček a Monika Čapková, předsedkyně Folklorního tanečního souboru Furiant a členka zastupitelstva Bakova nad Jizerou.

„Samozřejmě bychom rádi obhájili vítězství a pokračovali v práci pro kraj. Myslím, že naše dosavadní výsledky potvrzují, že své sliby plníme," komentoval ambice strany Horčička.

Objektivní atmosféra

„To, co se děje poslední čtyři roky, se nesmí opakovat. Přál bych si, aby na kraji opět zavládla objektivní atmosféra a přestalo zvýhodňování politických příznivců," vymezil se naopak vůči vedení kraje starosta Benátek nad Jizerou Jaroslav Král, jenž kandiduje z 5. místa a z členů mladoboleslavské ODS je nejvýše.

Primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati, jenž byl před čtyřmi lety lídrem kandidátky ODS, tentokrát nekandiduje. Na dalších příčkách můžeme očekávat Janu Štěpánovou, bývalou starostku Bakova (19.), Michala Kopala, náměstka boleslavského primátora (26.), Tomáše Patočku, starostu Loukovce, nebo ředitele benátecké Správy městských lesů Karla Bendla.

Na čele komunistické kandidátky, konkrétně s číslem dva, je mladoboleslavský podnikatel Josef Dovolil následován Zuzanou Nekovářovou ze Všejan (15.) a dvěma Boleslavany.

Už na vlastní pěst

TOP 09, jež táhne do volebního boje tentokrát na vlastní pěst (před čtyřmi lety to bylo na společné kandidátce s hnutím STAN), reprezentuje náměstek boleslavského primátora Daniel Marek (3.), lékař Pavel Nechanický starosta Bakova Radim Šimáně nebo bělský zastupitel Jan Sýkora.

„Odhaduji, že budeme mít kolem deseti procent. Přestože jdeme do voleb bez Starostů s velkým S (STAN, pozn. red.), stále jsou pro nás jedním z nejbližších partnerů a starostů máme na naší kandidátce celou řadu," komentoval nadcházející politické klání Daniel Marek.

Za hnutí STAN se na kandidátní listině objeví starosta Mnichova Hradiště Ondřej Lochman a benátecký radní a podnikatel Jan Dibitanzl. Oba na středních příčkách.

Očekávaná premiéra

Podle aktuálního rozložení sil v Poslanecké sněmovně lze očekávat, že do krajských voleb zasáhne také hnutí ANO, pro které to bude premiéra - před čtyřmi lety hnutí krajské volby ještě vynechalo.

Dvojkou hnutí je ve středních Čechách podnikatel František Petrtýl. „Podle preferencí nás čeká těsný souboj s ČSSD. Nyní je ještě brzy na jakékoliv odhady povolebního vývoje, ANO ale nevylučuje koalici takřka s nikým kromě KSČM," odhadl budoucí vývoj Petrtýl.

ANO v krajských volbách rovněž podpoří Jiří Haspeklo z Benátek (11.), starosta Kosmonos Jiří Müller (28.), kontrolor Michal Berný z Mladé Boleslavi (38.), boleslavský radní Jakub Starý či dobrovický podnikatel Martin Verner (63.).

V krajských volbách se volí 65 zastupitelů. V posledních volbách získala ČSSD 20 mandátů, KSČM o jedno křeslo méně, ODS 16 mandátů a TOP 09 a Starostové deset. 

Čtěte také: Piráti v krajských volbách slibují snadnější přístup k informacím