VYBERTE SI REGION

Králodvorští rybáři prodají přes 80 metráků ryb

Králův Dvůr /FOTOGALERIE/ – „Nejlepší kapr na štědrovečerním stole je samozřejmě ten čerstvý. Nejlépe zabitý na Štědrý den ráno. Z mrazáku to není ono. To víte, mražené maso je pořád jen mražené," doporučoval mi na sádkách v Králově Dvoře – Popovicích předseda místního Českého rybářského svazu Jaroslav Červenka.

23.12.2015
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie
Rybáři v Králově Dvoře

Rybáři v Králově DvořeFoto: Petra Lišková

Pokud tedy chcete čerstvého a chuťově toho nejlepšího kapra, běžte si pro něj dnes. Králodvorští rybáři prodávají místní kapry a klatovské ryby hned na několika místech na Berounsku i Hořovicku. Najdete je v Berouně na Husově náměstí, před nákupním domem Billa, u Třech Zvonků v Králově Dvoře, v Lochovicích ve statku a na prodejně přímo v popovické rybárně. Zde je k dostání i doplňková ryba amur, lín, štika, tolstolobik, sumec velký a siven, a to do vyprodání zásob.

Zkušení rybáři zákazníkům rybu na přání zabijí a vykuchají. Přesto si během Vánoc více než polovina zákazníků odnáší domů kapra živého. Ve vaně ho mohou obdivovat děti, a to až do doby, než nastane rybí poslední hodinka.

Kapra, stejně jako i ostatní ryby, můžete správně zabít jen jediným způsobem, jak jsme se dozvěděli od zkušených králodvorských rybářů. Kapra musíte nejprve praštit například paličkou a pak píchnout za žábrami a nechat vykrvácet.

Slavnostní pochoutka

Většina živých kaprů, které si lidi odnesou domů, nakonec končí na štědrovečerním talíři. Ale přesto se najdou i ti, kteří v rámci třeba rodinné tradice chodí pouštět kapra třeba do Berounky.

To je ale podle rybářů velká chyba. Hlavně v letech, kdy už v prosinci mrzne. „Ryby v řekách totiž v tuto dobu už odpočívají. Ale kapři, kteří putují ze sádek na prodej, pak k zákazníkovi do vany, nemají možnost odpočívat. Vydávají energii a ztrácejí postupně tuk. Takže ryba, kterou vypustíte v prosinci třeba do řeky nebo rybníka, neumře hned. Ale na jaře už nebude mít tuk, ale ještě nemá dost žrádla a umře," vysvětlil Jaroslav Červenka důvody, proč kapry určené na vánoční stůl raději opravdu osmažit a sníst.

Většina ryb, které v těchto dnech králodvorští rybáři prodávají, bude skutečně slavnostní pochoutkou. A že kapra Češi milují, dokazuje i fakt, kolik ryb jen místní rybáři před Vánoci prodají. „Prodáme zhruba 80 metráků kaprů. Takže když vezmeme průměrnou váhu kapra 3 kilogramy, tak před Vánocemi prodáme přes 2600 kaprů," dodal Jaroslav Červenka.

Ať už si na Štědrý den pochutnáte na kaprovi z Králova Dvora, Klatov nebo odjinud, přejeme vám dobrou chuť. A pozor samozřejmě na kosti. A kdyby přece jen nějaká v krku uvízla, rybáři doporučují starý osvědčený trik: sníst střenku suchého chleba.

Autor: Petra Lišková

23.12.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Divocí koně v Milovicích zvládají zimu dobře
14

Divokým koním nevadí mráz, ale vlhko

TK k projektu registru smluv probíhala 16. ledna v Praze. Na snímku Michal Bláha, Hlídač smluv.
EXKLUZIVNĚ
29 26

Autor Hlídače smluv pomůže Horáčkovi s prezidentskou kampaní

Vyhubení Židů zpečetili nacisté ve Wannsee za 90 minut

Berlín - Pouhou hodinu a půl stačilo nacistickým špičkám k definitivnímu ortelu nad miliony evropských Židů. Porada v berlínské vile Wannsee před 75 lety, 20. ledna 1942, nerozhodla o vyhubení Židů, protože holokaust probíhal už od přepadení SSSR 22. června 1941, nýbrž sloužila ke koordinaci mezi různými úřady.

Theresa Mayová o brexitu. Velká Británie nechce podrývat jednotnou EU

Londýn – „Nevstupujeme do jednání s Evropskou unií s tím, že jednání zkrachují. Žádná dohoda by byla pro Británii lepší než špatná dohoda."

Bezpečně se v Česku cítí čtyři z pěti lidí, víc než před rokem

Praha - Pocit bezpečí v Česku proti loňsku vzrostl. Bezpečně se zde cítí 81 procent lidí, před rokem to bylo 76 procent, zjistil průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Bezpečnostní situaci v Evropě ale víc než polovina hodnotí jako špatnou a podle čtyř z pěti dotázaných se v uplynulých pěti letech zhoršila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies