„Ze začátku jsem cítil pálení v krku, sucho v nose, později se objevilo krvácení z nosu, bolesti hlavy a nyní mám zánět v očích. Když manželka vytírá, cítíme ten zápach 
i z hadru na podlahu," popsal obtíže Jaroslav Vajnlich, jeden z nejbližších sousedů fabriky a člen Občasnkého sdružení Permanent. Lidem se navíc nelíbí, že vůbec někdo schválil takovou výrobu v zástavbě a v dosud neznečištěném prostředí.

Firma AZOS začala svou činnost, při které dochází 
k barvení kovových dílů do automobilů, provozovat začátkem letošního roku na základě integrovaného povolení od krajského úřadu. Přesto majitel firmy Petr Šimák komunikuje jak s městem, tak 
s občanským sdružením Permanent.

„Ze začátku jsme o tom, že lidé kolem mají nějaký problém, vůbec nevěděli. Zjistili jsme to až po vydání článku, který vyšel v Nymburském deníku. Předtím s námi nikdo nejednal," řekl syn Petra Šimáka Vojtěch, který v nymburském provozu pracuje. 

Šimákovi zatím nemají ani ponětí, z čeho by mohli mít lidé takové problémy. „Naši pracovníci nemají žádné potíže. S městem i sdružením Permanent jsme ale přesto dohodli určité úpravy, které by mohly zlepšit stav a všechno jsme splnili. Chceme s lidmi vycházet bez problémů. Měření prokázala, že výsledky hluboko pod úrovní povolených hodnot," uvedl Vojtěch Šimák.

Pomoci by měl nový větrák v komíně

Vedení firmy pro dobro věci rozhodlo využít starý komín v areálu 
a odvést jím veškerou vzdušinu z provozu. „Už jsme instalovali potrubí do komína, ale nevyhovoval větrák, který se ve vysoké teplotě v potrubí roztavil. Nyní už máme větrák nový. Věřím, že lidé už nic cítit nebudou," říká Vojtěch Šimák.

Zastupitelé se seznámili s technologií výroby 
a na popud zoufalých lidí, kteří kvůli zápachu už raději ani neotevírají okna a mnozí přemýšlí o stěhování, schválili usnesení o nutnosti měření imisí v okolí továrny a v dalších částech města. To by měl zajistit Státní zdravotní ústav, který má s měřením v lokalitách kolem podobných provozů zkušenosti. Měření by mělo ukázat, zda je problém opravdu z provozu AZOSU, nebo případně odjinud.

V provozu provedla kontrolu 23. ledna také Česká inspekce životního prostředí, při které nebylo prokázáno porušení zákona o ovzduší ani to, že by společnost jednala 
v rozporu s vydaným integrovaným povolením.