Jen díky rozsáhlé diskuzi na sociální síti, kterou rozpoutal chovatel akvarijních ryb Miloš Dvořák, jenž náhodou kontroloval svá akvária, se tuto informaci dozvěděli 
i další obyvatelé. Až na jejich naléhání se poté informace 
o stavu pitné vody objevily 
i na internetových stránkách města.

„Jsem nespokojen se způsobem, jakým zúčastněné strany přistoupily k informování veřejnosti a ubezpečuji, že se to nebude opakovat," komentoval zaváhání radnice místostarosta Petr Eliška, který byl do neděle na dovolené. Ten v pondělí začal intenzivně řešit vážnou situaci stavu kvality pitné vody.

Podle Elišky byl nejprve odebrán vzorek vody přímo na radnici, výsledky jeho rozboru budou známy v úterý. Pitnou vodu dodává Lysé nad Labem firma Stavokomplet, ale ze dvou vrtů, respektive jednoho vrtu a sběrné studny, které patří městu.

Podle dostupných informací se do vody dušičnany dostaly zřejmě vlivem podzimních dešťů ze zemědělské oblasti kolem Lysé nad Labem. „Zatím nemáme informace o tom, jaká byla situace v předchozích letech. To bychom si měli říct při úterní schůzce s vedením Stavokompletu. Rádi bychom rozšířili komunikační kanály firmy s městem a prolinkovali historii měření vzorků vody na stránky města," upozornil Petr Eliška.

Technologické řešení asi za dva miliony korun

Město již má připraveno technologické řešení, které permanentně zajistí vyhovující limity pro dusičnany obsažené ve vodě. To bude realizováno společně s výměnou filtrů u úpravny vod na přelomu března a dubna letošního roku. Technologie vyjde město ale na dost peněz. První odhady jsou kolem dvou milionů korun.

V Lysé zatím budou muset pitnou vodu do školských zařízení řešit dodávkou balené vody. „Současně se stav řešil i s ředitelkami místních mateřských škol a ředitelkou školní jídelny. Pro ně je připravena objednávka závozu pitné vody do konce tohoto týdne a v pondělí bude realizována další objednávka vody na příští týden. Další postup bude záviset až na výsledku rozboru odebraného vzorku," komentoval výsledky jednání Eliška.„Zatím máme odhad, že bude nutná dodávka asi 350 litrů pitné vody denně," řekl místostarosta.

V první polovině prosince povolila Krajská hygienická stanice Středočeského kraje mírnější hygienický limit pro dusičnany v pitné vodě, kterou zásobuje firma Stavokomplet domácnosti a další objekty ve městě. Vodovod zásobuje podle údaje z roku 2013 celkem 6805 trvale žijících osob, dále čtyři základní a čtyři mateřské školy, přibližně deset restauračních zařízení a areál výstaviště.

Město přineslo zprávu se sedmnáctidenním zpožděním

Povolení však obsahovalo také povinnost seznámit uživatele se skutečným stavem kvality vody. Firma proto ihned vyvěsila tuto skutečnost na své internetové stránky a dopisem upozornila město Lysá nad Labem. Město však s informováním občanů zaváhalo 
a informace o kvalitě vody vyvěsilo na své stránky až 17 dní po obdržení dopisu, tedy tři dny před koncem roku.

Kvalita vody dle provedeného kontrolního řízení Krajskou hygienickou stanicí nesplňuje hygienické požadavky stanovené vyhláškou pro dusičnany, ale vydaným povolením není ohroženo veřejné zdraví. Uživatelé dodávané pitné vody by pro přípravu stravy a nápojů kojenců do 1 roku věku neměli vodu používat vůbec a pro děti od 1 roku do 7 let a pro těhotné a kojící ženy je žádoucí používat tuto vodu omezeně a 
k pití zabezpečit přednostně vodu balenou nebo kvalitní vodu z jiného zdroje. A to tak, aby byla pokryta minimálně třetina denní spotřeby pitné vody.

Povolení mírnějšího hygienického limitu pro ukazatel dusičnanů s maximální povolenou hodnotou 80 mg/l stanovila Krajská hygienická stanice na dobu do 9. prosince 2017 s tím, že do 9. června 2017 ji provozovatel sdělí postup, kterým zajistí odpovídající kvalitu dodávané vody.