Peníze budou čerpat jen majitelé objektů zapsaných 
v Ústředním seznamu kulturních památek ČR. Použít je ale mohou pouze na stavební obnovu a restaurování.

Naopak bez naděje na státní příspěvek zůstanou ti, kteří by za peníze chtěli objekty zateplovat, vybudovat v nich nové vytápění, nechali si nainstalovat novou elektroinstalaci, rozvody vody a splaškové kanalizace nebo plynu. Bez šance na podporu budou i ti, kteří by do památkových objektů hodlají namontovat plastová okna nebo okna a dveře typu Euro.

Majitelé objektů ve správním obvodu Benešova tak letos mohou čerpat celkově 840 tisíc korun. Vlastníci objektů zapsaných na seznamu správního obvodu Votice obdrží 470 tisíc korun. A držitelé památkových objektů z Vlašimi si na své konto na obnovu památek připíší jen o málo více - 526 tisíc korun.

Základní podmínkou je desetiprocentní spoluúčast

Podmínky pro přiznáni příspěvku jsou ale přísné a ne každý bude moci státní peníze na zvelebení stavby použít. Základní podmínkou je desetiprocentní spoluúčast. Součástí tohoto podílu ale může být příspěvek od obce nebo kraje, příspěvek nadací nebo jiných subjektů.

Žádosti o příspěvek z programu Ministerstva kultury České republiky s názvem Podpora obnovy kulturních památek mohou majitelé památkových objektů podávat prostřednictvím obcí s rozšířenou působností a to až do konce měsíce února.