Jako důvod uvedli, že původní projekt, který myšlenku pasivního domu nezahrnoval, už má za sebou soutěž. Potvrdila to krajská mluvčí Nicole Mertinová.

„Projekt se vrátil k původním podmínkám, podle kterých bude pokračovat," uvedla mluvčí. Zároveň ale dodala, že ještě není všem dnům konec a přinejmenším některé prvky pasivní stavby by nová hala mít mohla. „Projektanti mají za úkol navrhnout co nejúspornější řešení provozu sportovní haly," připomněla.

Z rozhodnutí krajských radních není zrovna dvakrát nadšený mělnický starosta Ctirad Mikeš. Nelíbí se mu to zejména proto, že od roku 2017 musí být podle evropských norem všechny podobné nemovitosti pasivními stavbami. Je podle něho proto chybou, že nová sportovní hala, která by měla být dokončena nejpozději za dva roky, nebude těmto parametrům odpovídat.

Úsporné prvky

„Nyní nám nezbývá než doufat, že kraj bude provozní náklady hradit v plném rozsahu," řekl starosta s tím, že v opačném případě bude nutné promítnout tyto náklady do ceny za pronájem. A vzhledem ke skutečnosti, že halu budou využívat také mělnické sportovní oddíly, náklady by tak jako tak zaplatilo město… „Stále věřím, že bude možné dokomponovat ke stavbě úsporné prvky, jakými jsou například tepelná čerpadla nebo solární zajištění osvětlení, jehož provoz je nejdražší," doufá Ctirad Mikeš.

O dva metry víc

Aby v multifunkční hale mohli hrát své zápasy také futsalisté či házenkáři, bylo při jednání s krajem nutné prosadit ještě změnu, týkající se velikosti haly. „Usilovali jsme o to, aby byla hala z původně navrhovaných osmnácti metrů rozšířena na dvacet. To se nám naštěstí podařilo. Díky tomu bude možné hrát v hale všechna špičková ligová utkání," uvedl Ctirad Mikeš s tím, že město je připravené nést vícenáklady na zvětšení haly až na konečných 20 krát 40 metrů asi šest milionů korun.

Základní kámen

Mělník zaplatí i doplnění stávajícího projektu. Jakmile bude projektová dokumentace hotová, bude možné začít se stavbou. Veškeré nutné směny a darování pozemků, na kterých má hala stát, už jsou totiž dokončeny. „Pokusíme se také co nejvíce urychlit vydání stavebního povolení, abychom mohli základní kámen položit nejlépe ještě před letošní zimou," připomněl starosta Mělníka s tím, že nejzazším termínem zahájení stavby multifunkční sportovní haly je začátek příštího roku.