Díky navýšení kapacity tak Centrum seniorů nyní nabízí už šedesát lůžek pro lidi, kteří trpí touto formou demence. Podle sociální pracovnice centra Soni Kyselové je však i stávající počet míst stále nedostačující: „Evidujeme něco kolem tří stovek zájemců o ubytování v našem domově, což znamená, že přijmout nyní můžeme pouze každého pátého," uvedla.

A podobně mluví i ředitelka Centra seniorů v Mělníku Eva Bělíková: „Lidí s Alzheimerovou nemocí je stále více, nikdo přitom zatím nedokáže říct, čím je tato choroba způsobena," přiblížila současnou situaci. „Přitom alzheimerem trpí především ženy, ze šedesáti klientů našeho domova jsou tu jenom tři nebo čtyři muži," dodala.

Věkový průměr obyvatel Vážky je sedmaosmdesát let, Centrum přitom přijímá registrace pacientů už od padesáti let. „Demence je všeobecně považována za stařeckou nemoc, ale jsou známy i případy, kdy touto chorobou onemocněli třeba čtyřicátníci. Naší nejstarší klientce pak je devadesát sedm," řekla Bělíková s tím, že průměrná čekací lhůta pro zařazení do Domova se zvláštním režimem je rok až rok a půl.

Letošní navýšení kapacity domova nejspíš nebylo poslední, ačkoliv z organizačního hlediska rozhodně nejde o krátkodobou a snadnou práci. „Do budoucna bychom rádi uvažovali o dalším rozšíření, ale vedle finančních prostředků záleží také na technickém zázemí," přiznala ředitelka centra. „Navíc je potřeba nechat proškolit personál, teď jsme dokonce museli přijmout dvě nové pečovatelky," dodala Bělíková.

Domov Vážka byl otevřen před bezmála devíti lety, a to pro třináct klientů. Později došlo hned třikrát k jeho rozšíření až na stávající kapacitu šedesát míst. Krátce po otevření navíc domov získal akreditaci České alzheimerovské společnosti, se kterou tak spolupracuje například při školeních svých zaměstnanců. Každých osmnáct měsíců pak dorazí na kontrolu inspekce, která licenci aktualizuje.

V celém centru žije 235 klientů, kteří jsou vedle Vážky ubytováni také v Domovech Ludmila a Penzion.