VYBERTE SI REGION

Mělnický burčák má letos dva týdny zpoždění. Kvůli počasí

Mělnicko - Ve školním vinařství jsou připraveni i na případ, že by se sklizeň musela o další dny odložit. Potom by pro hrozny na výrobu burčáku vyrazili na Moravu.

9.9.2013
SDÍLEJ:

Na vinicích školního statku zrají i modré odrůdy révy, z těch ale burčák nebude. Foto: Deník/Jiří Říha

„Sklizeň hroznů je u nás letos nejméně o dva týdny opožděná. Burčák na Mělnickém vinobraní ale rozhodně musíme mít, lidé jsou na něj zvyklí," říká vedoucí vinařství České zahradnické akademie v Mělníku Vojtěch Kušina.

Mělnické vinobraní už se přitom kvapem blíží. V centru města tradiční slavnosti vína odstartují poslední zářijový pátek a potrvají až do neděle.

Ačkoli vinohradníky na Mělnicku letos na jaře trochu zlobilo počasí, když do květů révy pršelo, zdravotní stav hroznů je podle Vojtěcha Kušiny dobrý, jejich kvalita také a celková úroda je slušná.

Na vinicích se ovšem studenti mělnické zahradnické školy s putnami stále neobjevují. Hroznům je podle Kušiny ještě nutné dát čas, aby se zvýšila jejich cukernatost.

„Chtěli bychom začít na některých místech sklízet příští týden a před vinobraním. Ryzlinky, rulandské šedé a modré odrůdy ale budeme muset nechat až na konec října a doufat, že dozrají. Uvidíme, jak se bude vyvíjet podzimní počasí, které má zásadní vliv na cukernatost hroznů," vysvětluje vedoucí školního vinařství.

Problém by nastal, pokud by byl podzim vlhký a deštivý. Cukernatost by v tom případě nenarůstala a navíc by na vinicích začala úřadovat plíseň šedá. Už tak se museli na školních vinicích potýkat s padlím a plísní révy vinné. „Naštěstí se nám tyto choroby včasným ošetřením podařilo ohlídat," říká Vojtěch Kušina, který ještě nikdy vinobraní o školní burčák neošidil. A jistě tam oblíbený kvašený vinný nápoj nebude chybět ani letos.

Jak ale lidé poznají kvalitní burčák od pančovaného jablečným moštem? „Dneska si už jen tak nikdo nedovolí do vinného moštu přidávat jabčák, i když lidem někdy připadá, že ho tam cítí," ujišťuje vedoucí vinařství a dodává, že v době častých kontrol a vysokých sankcí by se nikomu burčák pančovat nevyplatilo.

„S tvrdými sankcemi naprosto souhlasím. Nikdy jsme jablečný mošt přidávat nezkoušeli a ani by nás to nenapadlo," dodává Kušina, podle něhož se kvalitní burčák vždy dá poznat.

Ve školním vinařství vyrábějí burčák z bílých odrůd révy vinné, a to nejčastěji z odrůd Müller Thurgau a muškát moravský. „Ročně vyprodukujeme zhruba sto padesát až dvě stě tisíc litrů burčáku," přibližuje Vojtěch Kušina.

Podle něho má burčák ve stadiu kvašení optimálním pro konzumaci zhruba šest až sedm procent alkoholu. „Tvrdí se, že člověk má ročně vypít tolik burčáku, kolik má v těle krve," dodává Kušina.

Jak se vyrábí burčák?

„Nejideálnější je, když se hrozny sklízejí brzy ráno za chladného počasí. Mošty je totiž třeba po vylisování ochladit kvůli sedimentaci 
a celkovému vyčištění. Sklizené hrozny se nejdříve takzvaně odtřapinují, kdy se oddělí bobule od třapiny a jemně se namáčkne. Takovým bobulím se říká rmut, který necháme ideálně dvě až čtyři hodiny macerovat, naležet. Následuje lisování a měření cukernatosti a kyseliny v moštu. Pokud má hrozen nižší cukernatost, mošt se musí takzvaně přicukřit sacharózou. V nádobách následně probíhá fermentace, při níž se mění cukry na alkohol. Ideální teplota pro fermentaci je 16 až 17 stupňů Celsia. Pokud chceme, aby fermentace při výrobě burčáku probíhala delší dobu, teplotu snižujeme. Burčák můžeme právě zchlazováním udržet v konzumním stavu dva až čtyři dny. Když mošt prokvasí, nezbývá v něm v podstatě už žádný cukr, díky němuž má burčák svou typickou chuť," vysvětluje vedoucí vinařství České zahradnické akademie Vojtěch Kušina. 

Autor: Jiří Říha

9.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Před brněnskými strážníky ujížděl řidič, který předtím úmyslně zaparkoval na chodníku před ředitelstvím městské policie ve Štefánikově ulici a odmítal auto odstranit.

Rychle a zběsile v Brně. Provokoval strážníky, pak ujížděl i na červenou

Poslední rozloučení s bývalým politickým vězněm a skautským činovníkem Jiřím Navrátilem proběhlo 22. ledna v Praze.
16

Skauti a přátelé se rozloučili s Jiřím Navrátilem

Po útoku kormoránů tekla Ostravicí „krvavá voda"

Doslova masakr ryb způsobila obrovská hejna kormoránů v řece Ostravici v místech, kde se do této řeky vlévá Lučina. Uvedl to jednatel Českého rybářského svazu pro severní Moravu a Slezsko Přemysl Jaroň.

AKTUALIZOVÁNO

Dívenka, která vylétla ze sjezdovky, v nemocnici podlehla vážným zraněním

Dolní Morava – Teprve jedenáctiletá lyžařka se v sobotu 21. ledna dopoledne velmi těžce zranila ve skiareálu na Dolní Moravě. Přes veškerou lékařskou péči dívenka svým zraněním v nemocnici podlehla.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

Brno /ROZHOVOR/ – Asi šest tisíc lidí ročně podstoupí léčbu v psychiatrické nemocnici v brněnských Černovicích. Podle jejího ředitele Marka Radimského si na péči v ní stěžuje jen minimum z nich. „Personál se snaží pro pacienty dělat, co může. Kdyby na psychiatrii zaměstnanci pracovat nechtěli, už tu nejsou," míní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies