Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mělnický burčák má letos dva týdny zpoždění. Kvůli počasí

Mělnicko - Ve školním vinařství jsou připraveni i na případ, že by se sklizeň musela o další dny odložit. Potom by pro hrozny na výrobu burčáku vyrazili na Moravu.

9.9.2013
SDÍLEJ:

Na vinicích školního statku zrají i modré odrůdy révy, z těch ale burčák nebude. Foto: Deník/Jiří Říha

„Sklizeň hroznů je u nás letos nejméně o dva týdny opožděná. Burčák na Mělnickém vinobraní ale rozhodně musíme mít, lidé jsou na něj zvyklí," říká vedoucí vinařství České zahradnické akademie v Mělníku Vojtěch Kušina.

Mělnické vinobraní už se přitom kvapem blíží. V centru města tradiční slavnosti vína odstartují poslední zářijový pátek a potrvají až do neděle.

Ačkoli vinohradníky na Mělnicku letos na jaře trochu zlobilo počasí, když do květů révy pršelo, zdravotní stav hroznů je podle Vojtěcha Kušiny dobrý, jejich kvalita také a celková úroda je slušná.

Na vinicích se ovšem studenti mělnické zahradnické školy s putnami stále neobjevují. Hroznům je podle Kušiny ještě nutné dát čas, aby se zvýšila jejich cukernatost.

„Chtěli bychom začít na některých místech sklízet příští týden a před vinobraním. Ryzlinky, rulandské šedé a modré odrůdy ale budeme muset nechat až na konec října a doufat, že dozrají. Uvidíme, jak se bude vyvíjet podzimní počasí, které má zásadní vliv na cukernatost hroznů," vysvětluje vedoucí školního vinařství.

Problém by nastal, pokud by byl podzim vlhký a deštivý. Cukernatost by v tom případě nenarůstala a navíc by na vinicích začala úřadovat plíseň šedá. Už tak se museli na školních vinicích potýkat s padlím a plísní révy vinné. „Naštěstí se nám tyto choroby včasným ošetřením podařilo ohlídat," říká Vojtěch Kušina, který ještě nikdy vinobraní o školní burčák neošidil. A jistě tam oblíbený kvašený vinný nápoj nebude chybět ani letos.

Jak ale lidé poznají kvalitní burčák od pančovaného jablečným moštem? „Dneska si už jen tak nikdo nedovolí do vinného moštu přidávat jabčák, i když lidem někdy připadá, že ho tam cítí," ujišťuje vedoucí vinařství a dodává, že v době častých kontrol a vysokých sankcí by se nikomu burčák pančovat nevyplatilo.

„S tvrdými sankcemi naprosto souhlasím. Nikdy jsme jablečný mošt přidávat nezkoušeli a ani by nás to nenapadlo," dodává Kušina, podle něhož se kvalitní burčák vždy dá poznat.

Ve školním vinařství vyrábějí burčák z bílých odrůd révy vinné, a to nejčastěji z odrůd Müller Thurgau a muškát moravský. „Ročně vyprodukujeme zhruba sto padesát až dvě stě tisíc litrů burčáku," přibližuje Vojtěch Kušina.

Podle něho má burčák ve stadiu kvašení optimálním pro konzumaci zhruba šest až sedm procent alkoholu. „Tvrdí se, že člověk má ročně vypít tolik burčáku, kolik má v těle krve," dodává Kušina.

Jak se vyrábí burčák?

„Nejideálnější je, když se hrozny sklízejí brzy ráno za chladného počasí. Mošty je totiž třeba po vylisování ochladit kvůli sedimentaci 
a celkovému vyčištění. Sklizené hrozny se nejdříve takzvaně odtřapinují, kdy se oddělí bobule od třapiny a jemně se namáčkne. Takovým bobulím se říká rmut, který necháme ideálně dvě až čtyři hodiny macerovat, naležet. Následuje lisování a měření cukernatosti a kyseliny v moštu. Pokud má hrozen nižší cukernatost, mošt se musí takzvaně přicukřit sacharózou. V nádobách následně probíhá fermentace, při níž se mění cukry na alkohol. Ideální teplota pro fermentaci je 16 až 17 stupňů Celsia. Pokud chceme, aby fermentace při výrobě burčáku probíhala delší dobu, teplotu snižujeme. Burčák můžeme právě zchlazováním udržet v konzumním stavu dva až čtyři dny. Když mošt prokvasí, nezbývá v něm v podstatě už žádný cukr, díky němuž má burčák svou typickou chuť," vysvětluje vedoucí vinařství České zahradnické akademie Vojtěch Kušina. 

Autor: Jiří Říha

9.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Podzim. Ilustrační foto.
4

Z následujících čtyř týdnů bude nejchladnější ten od 9. října

Martin Kratochvíl.

Týdenní zkrat: Jak si správně vybrat záchod

VÍME PRVNÍ / AKTUALIZOVÁNO

Střelba ve vlaku do Adamova: Spolucestující zabil známého, trať hodiny stála

/FOTOGALERIE/ Kolaps cestujícího a zastavení vlaku. Houfy policistů, výslechy svědků. Tak vypadala jízda pátečního vlaku z Brna do Adamova, který se na cestu vydal po desáté večerní. Jeho jízda skončila v Bílovicích nad Svitavou nedaleko za Brnem. Kolabující cestující byl totiž zastřelen.

VIDEO: Za 45 minut 260 gramů másla

Jak na vlastní máslo? To jsme si vyzkoušeli v redakci Deníku.

Španělská vláda opět zasahuje. Převzala kontrolu nad katalánskou policií

Španělské úřady se rozhodly zasáhnout i do vedení nad katalánskou policií. Jednají tak ve snaze překazit referendum o nezávislosti, který vláda považuje za nelegální. V době očekávaného konání bude tedy muset katalánská policie poslouchat příkazy z Madridu. V sobotu o tom rozhodlo ministerstvo vnitra.

Muž podle policie vylákal z žen 2,5 milionu, hrozí mu osm let vězení

/VIDEO/ Pražští kriminalisté vyšetřují jedenatřicetiletého muže, který podle nich podvodně vylákal z žen téměř 2,5 milionu korun. Seznamoval se s nimi na internetu. Policisté zatím evidují deset poškozených a hledají případné další oběti. Muži, který je od září ve vazbě, hrozí až osm let vězení. Na webu tom dnes informoval mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení